latinica  ћирилица
13/06/2024 |  11:26 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Бањалука прославила Спасовдан; Велики празник који подсјећа на љубав и наду (ФОТО/ВИДЕО)

У Саборном храму Христа Спаситеља служена је Света архијерејска литургија, након чега је улицама града прошла Спасовданска литија. Литији је присуствовао предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Литија у Бањалуци - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Литија у БањалуциФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Грађани су подсјетили да је јединство, традиција и слога гарант опстанка српског народа, гдје год да био.

Прослави су присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и градоначелник Драшко Станивуковић.

Додик је истакао је да нас овај велки празник подсјећа нас на вриједности милосрђа, љубави и наде.

- И то су вриједности које као народ његујемо. Грађанима Бањалуке и свештенству још једном честитам крсну славу Спасовдан - истакао је Додик.

Станивуковић је изјавио да је Бањалука православни српски град, али истовремено град који припада сваком човјеку, те је град који расте, развија се и напредује.

- Бањалука поносно дочекује своју крсну славу и славу Саборног храма Христа Спаситеља. Данас, уз свету литурију, молитву, свету литију, а вечерас од 19.00 часова уз богату трпезу обиљежавамо Спасовдан, празник када славимо побједу доброг над лошим - рекао је Станивуковић.

Град Бањалука као и сваке године у духу традиције обиљежава славу, а тако је и ове године, јер је припремљен богат културно-умјетнички програм, тако ће у порти Храма Христа Спаситеља увече бити одржана ревија "Умјетност плавих нити" у организацији Удружења жена "Дуга".

Обиљежавање Спасовдана биће настављено сутра на платоу испред Храма Христа Спаситеља, гдје се увече очекује и концерт Школе гусала "Сандић", док ће у случају кише, концерт бити одржан у Банском двору.