latinica  ћирилица
13/06/2024 |  08:48 ⇒ 08:49 | Аутор: СРНА

Крајишник: Резолуција о Сребреници направила штету цијелој БиХ, па и чланству у ЕКОСОК-у

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је Срни да је резолуција о Сребреници направила штету цијелој БиХ, па и чланству у Економски и социјални савјет УН /ЕКОСОК/, у чији нови сазив није ушла БиХ.
Миленко Крајишник - Фото: РТРС
Миленко КрајишникФото: РТРС

- То што БиХ није добила довољну већину гласова за ЕКОСОК - није никакво чудо. БиХ је очигледно подијелила свијет када је ријеч о резолуцији о Сребреници, која је усвојена, али није добила већину гласова - оцијенио је Крајишник.

Крајишник је истакао да су и друге земље имале жељу да буду чланице ЕСКОК-а и да су лакше прикупиле довољан број гласова него БиХ.

Према његовим ријечима, за резолуцију о Сребреници је лобирало толико великих моћних земаља, па није успјела добити већину.

- Како би онда добила већину тамо гдје нема лобиста и гдје иза тога не стоје велике силе - рекао је Крајишник, након што је загребачки "Вечерњи лист" објавио да је Мисија БиХ у УН доживјела фијаско јер није успјела да обезбиједи подршку за избор БиХ међу 18 чланица ЕКОСОК-а, а ову информацију није ни објавила.

Предсједник ЕКОСОК-а Паула Нарваез објавила је да је 18 земаља, међу којима није БиХ, изабрано у сазив ове организације, која је након Савјета безбједности, најважније тијело УН. БиХ су избацили Азербејџан и Јерменија, који су добили подршку 148 земаља, док је за БиХ гласало тек 76 земаља.

Покушај укључења БиХ у ЕКОСОК УН подржала су сва три члана Предсједништва БиХ, а процјена је да је чланство БиХ у ЕКОСОК-у постало колатерална штета недавних подизања напетости у земљи након подјела због доношења у УН резолуције о Сребреници.

- Ваља рећи да мале државе, каква је БиХ тешко могу у исто вријеме прогурати своје двије кандидатуре или пак резолуције. `Резултат` са ЕКОСОК-ом је велика пропуштена прилика за видљивост и позитивно међународно ангажовање и позицију БиХ - навео загребачки дневник.