latinica  ћирилица
12/06/2024 |  14:22 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Радановић: У Ливну се традиционално промовише усташка идеологија

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је да се у Ливну од доласка на власт ХДЗ-а 1990-их година прошлог вијека традиционално промовише усташка идеологија и његује успомена на НДХ, тако да уопште не изненеђују увредљиви графити упућени српском народу на дјечијем игралишту у овом граду.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Радановић је Срни рекао да у Ливу и данас одређени број улица носи назве као што је "Домобранска".

- Хрвати из Ливна и његове околине су у Другом свјетском рату били изразито активни у усташком покрету. Моје мишљење је да људи и дјеца која данас стасавају у Ливну, одрастају под једном озбиљном и од родитеља наметнутом тезом да су усташе добри момци, а Срби, православци и сви остали антифашисти су негативци. То је наратив општеприхваћен у тим крајевима - навео је Радановић.

Према његовим ријечима, за Хрвате из Ливна и већине херцеговачких мјеста са хрватском већином, Анте Павелић је позитивац, а ослобођење града крајем Другог свјетског рата доживљавају као окупацију.

Радановић је подсјетио да је и усташка емиграција из Ливна била веома активна, те да су чим је ХДЗ дошао на власт почели да се враћају.

На дјечијем игралишту у центру Ливна исписани су графити "Уби Србина" и нацистички симбол кукасти крст.