latinica  ћирилица
12/06/2024 |  14:01 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Еко топлане Бањалука нови члан Удружења топлана Србије

Привредно друштво Еко топлане Бањалука постало је члан Пословног удружења "Топлане Србије", а чланство је верификовано на сједници Скупштине овог удружења на Златибору, у оквиру 22. сусрета топлана и стручно-научне конференције ТОПС 2024, која се одржава од 9. до 13. јуна.
Еко Топлане (Фото: Владимир Мирковић, портал ZoomUe (zoomue.rs)) -
Еко Топлане (Фото: Владимир Мирковић, портал ZoomUe (zoomue.rs))

Овогодишња стручно-научна конференција посвећена је енергетској транзицији у системима даљинског гријања, коришћењем обновљивих извора енергије и унапређењем мјера енергетске ефикасности.

Како наводе организатори овог скупа, обновљиви извори енергије су кључни за одрживост система даљинског гријања, јер смањују емисију угљен диоксида, док енергетска ефикасност редукује потрошњу енергије, што је важно за смањење трошкова и утицаја на животну средину.

- Комбиновањем оправданог кориштења обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности побољшава се одрживост и економска исплативост система даљинског гријања – рекла је у уводној ријечи извршни директор Београдских електрана Ивана Калања.

Она је истакла да ова тема данас постаје све важнија у свијету у којем се суочавамо са изазовима климатских промјена и потребом за одрживим развојем даљинске енергетике.

 Технички директор Еко топлана Бањалука Дејан Јовишевић учествовао је на панел дискусији „Еx YУ поглед на системе даљинског гријања“, на којој су учествовали представници из Македоније, Словеније, Хрватске, БиХ и Црне Горе.

Представљени су пројекти и активности који се проводе у циљу испуњавања главног задатка у енергетској транзицији – декарбонизацији.

Јовишевић се осврнуо на 2017. годину, када је процес декарбонизације у Бањалуци започео изградњом Еко топлана, које су захваљујући преласку са фосилног горива на обновљиви извор енергије, Бањалуку сврстале на мапу зелених градова Европе.

- Извршили смо скоро потпуну декарбонизацију када је ријеч о систему даљинског гријања, преласком на обновљиви извор енергије из којег производимо 97 одсто топлотне енергије – истакао је Јовишевић.

Са друге стране, навео је да енергетска обнова објеката није заживјела.

- Постојали су фондови, као и идеје од стране Града Бањалука, али ми као предузеће које се бави даљинским гријањем нисмо били укључени у те пројекте. Међутим, ти програми нису заживјели на нивоу града. Ту смо, нажалост, тренутно на веома ниском нивоу – закључио је Јовишевић.

Током четири дана, на Сусретима топлана, који имају регионални и међународни карактер, представили су се бројни експерти из области енергетике, представници система даљинског гријања и реномираних компанија из енергетског сектора, као и студенти/докторанди техничких факултета.