latinica  ћирилица
12/06/2024 |  12:32 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Конаковићева протестна нота нема везе са заједничким органима (ВИДЕО)

Протестна нота коју је Црној Гори и Србији упутио министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић нема везе са заједничким органима БиХ, рекао је данас делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да је то само Конаковићева нота, појаснивши да према Уставу БиХ министар иностраних послова за упућивање било какве ноте мора имати одлуку Предсједништва БиХ, које у овом случају није било.

- Таква одлука не постоји, зато што за такву срамну одлуку, која нема никакве везе са здравим разумом, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвјановић никада не би дала сагласност - рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Према његовим ријечима, Конаковић покушава да глуми великог лидера и улази у расправу са предсједником Србије Александром Вучићем, постављајући питања у вези са имовином у Србији.

- БиХ је високо децентрализована земља која се правнички може назвати асиметрична федерација, састављена од једне републике и од једне федерације, у којој је јасно, на основу Устава, да имовина припада искључиво Републици Српској и ФБиХ - нагласио је Ковачевић.

Коментаришући изјаве Конаковића да су Бошњаци у Бриселу и Вашингтону "испричали своју истину", Ковачевић је навео да је то вјероватно једино тачно што је рекао у посљедњих годину дана.

- Једино је тачно да су они ходали широм свијета као представници искључиво бошњачке политике и да су широм свијета радили искључиво то - представљали своју истину. Али ја морам да их упознам са чињеницом да њихова истина остаје само њихова истина - истакао је Ковачевић.

Он је нагласио да истина и став БиХ може бити искључиво оно што се представници три конститутивна народа Срба, Хрвата и Бошњака и представници два ентитета Републике Српске и ФБиХ договоре.

Ковачевић је истакао да се ова политичка офанзива Конаковића односи на то да би он само бјежао од приче која је све актуелнија, а која се тиче тога да га повезују са нарко-картелима.