latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:29 ⇒ 11:30 | Аутор: sputniknews.com

Орбан: Мађарска се противи мисији НАТО-а у Украјини, али не може да је спријечи

Будимпешта се противи мисији НАТО-а у Украјини, али не може да је спријечи будући да је већина чланица Алијансе подржава, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан.
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Виктор Орбан (фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

Он је на конференцији за штампу након преговора у Будимпешти са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом рекао да га је извијестио да Будимпешта не намјерава да учествује у операцијама Алијансе ван њених територија, прије свега у Украјини.

- Међутим, иако је дефинисала свој став, Мађарска је била принуђена да призна да нема могућности да измијени ситуацију - објаснио је Орбан и додао да већина земаља НАТО-а има супротан став и "инсистира на другим одлукама".

С тим у вези, Столтенберг је саопштио да се са Орбаном договорио да Будимпешта неће учествовати са НАТО-ом у пружању помоћи Украјини, али неће ни блокирати одлуке Алијансе на предстојећем самиту у јулу.

- Договорили смо се да Мађарска неће блокирати одлуке других савезника у вези са дугорочном помоћи Украјини и водећој улози НАТО-а у координацији помоћи Кијеву, али истовремено неће учествовати у томе - рекао је Столтенберг на заједничкој прес-конференцији.