latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:18 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Питање имовине није у надлежности ПС БиХ, већ ентитета; То се никада неће промијенити (ВИДЕО)

Питање имовине није у надлежности ПС БиХ, већ ентитета, поручио је данас на конференцији за новинаре делегат Клуба Срба у Дому народа ПС БиХ Радован Ковачевић, реагујући на одговор Амбасаде САД у Сарајеву на изјаву предсједника Србије Александра Вучића.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Никада нећемо пристати да се то промијени - јасан је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да се у Парламентарној скупштини БиХ може говорити о свим оним темама које је Устав одредио да су надлежности БиХ, наводећи да питање имовине није у уставној надлежности БиХ.

- У члану 3.1 Устава су јасно наведене надлежности БиХ. Оне се тичу спољне политике, спољнотрговинске политике, царинске политике, монетарне политике, питања избјеглица и азила, међународне комуникације и међуентитетске комуникације. И то је све - рекао је Ковачевић.

Подсјетио је да је странка Демократски фронт Жељка Комшића у парламентарну процедуру упутила измјене Устава, у којима се, између осталог, тражило да се наведе да је БиХ титулар јавне имовине и јавних добара.

- Прво што можемо да закључимо јесте да су и они са таквим приједлогом били свјесни да тако нешто у Уставу не постоји и да је потребно мијењати Устав да би БиХ на било који начин могла да се третира као титулар имовине - истакао је Ковачевић.

Истакао да је ова иницијатива завршила тако што је Уставноправна комисија Парламентарне скупштине БиХ рекла да таква иницијатива није у складу са Уставом.

Ковачевић сматра и да је ово било признање политичких странака и Сарајева да у Уставу нема било шта што може да укаже да је БиХ титулар имовине.

Навео је да је и предсједник Србије Александар Вучић у питању упућеном Амбасади САД у БиХ нагласио да одговор не буде Споразум о сукцесији, јер не значи апсолутно ништа, али и да су из америчког дипломатског представништва урадили управо то.

- Позвали су се на Споразум о сукцесији који је, чињеница је, Парламентарна скупштина 2001. године ратификовала. Да ли то значи да они тврде да су представници Републике Српске, који су тада долазили из свих странака Српске, на првом мјесту из СДС-а и ПДП-а, али су ту били људи из СНСД-а и данашње владајуће коалиције, да смо ми у ствари гласали зато да се нама отме наша имовина?! - упитао је Ковачевић и додао да је то у најмању руку смијешно.

Он је на конференцијиа за новинаре рекао да се Споразум у сукцесији односио искључиво на то како ће бивше земље СФРЈ међусобно да подијеле имовину која је припадала заједничкој држави, наводећи да се то није односило на то како ће која земља у складу са својом уставном структуром да титулира, односно да подијели ту имовину.

Подсјећамо, предсједник Србије Александар Вучић одговорио је на тврдње амбасаде САД у Сарајеву да "закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски споразум и институције БиХ" и затражио да конкретно одговоре како су дошли до закључка и на основу чега и ког акта да имовина припада централним властима, а не ентитетима.

Он је навео да су Дејтонским мировним споразумом регулисане надлежности централних власти и ентитета.

Из Амбасаде САД су навели да "нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са имовином у БиХ"

Подсјетили на говор помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена из фебруара ове године: "Постоји начин да се разговара о имовини тако што ће се о томе говорити у релевантним институцијама. Али је полазна тачка и даље јасна: имовина припада држави."