latinica  ћирилица
12/06/2024 |  11:14 ⇒ 11:25 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Алијанса прихвата да Будимпешта не учествује у мисији помоћи Кијеву

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да мађарска средства и особље неће бити кориштени за подршку Украјини и да је Алијанса прихватила одлуку Мађарске да не учествује у мисији за координацију помоћи Кијеву.
Јенс Столтенберг (фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT) -
Јенс Столтенберг (фото: EPA-EFE/ZOLTAN MATHE HUNGARY OUT)

- Премијер /Виктор/ Орбан је јасно ставио до знања да Мађарска неће учествовати у тим напорима НАТО-а и ја прихватам ову позицију - рекао је Столтенберг у Будимпешти на заједничкој конференцији за новинаре са мађарским премијером.

Столтенберг је истакао да спразум о неучествовању Мађарске у мисији НАТО-а у Украјини предвиђа да Будимпешта неће блокирати доношење одлука.

Он је навео да на самиту у Вашингтону очекује да ће се савезници договорити о водећој улози НАТО-а у координацији и пружању безбједносне помоћи и обуке за Украјину.

- Такође, очекујем да ће се савезници договорити о дугорочном финансијском обећању о пружању војне подршке - додао је он.

Орбан је изјавио да је Мађарска добила гаранције да је учешће у активностима изван НАТО добровољно и да неће блокирати одлуке Алијансе о пружању подршке Украјини.

- За сваку војну акцију, сваку спољну операцију, учешће може бити само добровољно. Мађарској су дате потребне гаранције - изјавио је Орбан новинарима у Будимпешти на заједничкој конференцији за новинаре са Столтенбергом.