latinica  ћирилица
12/06/2024 |  08:07 ⇒ 08:13 | Аутор: sputniknews.com

Свијет на раскрсници: Русија рјешава задатке који су важни за цијело човјечанство

Данас, када је свијет на раскрсници, Русија је једна од ријетких земаља која представља алтернативу ћорсокаку Запада, изјавила је предсједница Савета Федерације Валентина Матвијенко поводом Дана Русије.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Данас, када је свијет ушао у нову фазу не само технолошког, друштвено-економског, већ и цивилизацијског развоја, заиста се дефинише будућност човјечанства. Не преувеличавам. Свијет је на раскрсници. Оно што се догађа у културном, духовном животу Запада не оставља сумњу да он лебди ка "ослобођењу" човјека од свега што га је чинило и чини управо човјеком, односно особом, бићем које мисли, осјећа, ствара, гради, а не само троши - написала је она на свом блогу.

Према њеним ријечима, Русија се најактивније и најдосљедније супротставља политици "дехуманизације", бори се за очување цивилизације у чијој основи су главне вриједности хуманости – благостање човјека, његово право на живот и свеобухватан развој, превласт добра над злим, правда, узајамна помоћ, као и стабилна породица.

Оно што је Достојевски окарактерисао као инстинкт универзалне човјечности својствен руском народу, додала је она.

- Као што видимо, Русија по ко зна који пут рјешава задатке важне за читаву међународну заједницу и човјечанство у цјелини. Сматрам да рјешава успјешно. Потврда тога је нова геополитичка стварност, чињеница да нисмо усамљени у борби за праведан свјетски поредак. Оно што вјерујем да предстоји јесте афирмација глобалне улоге наше земље као једног од лидера праве свјетске већине - констатовала је Матвијенкова.

Она је оцијенила да Русији предстоји стратешки искорак, усљед чега ће се дефинитивно учврстити међу свјетским лидерима у технолошком и друштвеном напретку.

- Пред нама је нови круг развоја. Његове циљеве и задатке предсједник Владимир Путин је дефинисао у поруци Федералној скупштини, Указу о националним циљевима развоја Руске Федерације за период до 2030. године и за будућност до 2036. године и говору на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - написала је предсједница Савјета Федерације.

С тим у вези, навела је да је друштву представљена јасна, конкретна, видљива слика будућности земље, која испуњава високе савремене стандарде квалитета живота, потребе грађана Русије и вриједности руске цивилизације.

Матвијенко је такође рекла да су новоформирана руска влада, регионалне власти и бизнис почели да спроводе велики програм који је дефинисао предсједник.

Национални дан Русије обиљежава се 12. јуна у сјећање када је на тај дан 1990. године први Конгрес народних посланика прихватио Декларацију о државном суверенитету Русије, у којој је проглашено првенство Устава Русије и његових закона.