latinica  ћирилица
11/06/2024 |  20:57 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Истрага стеже обруч око Конаковића, који покушава наћи уточиште у Катару

Опсежна међународна акција америчких и западних служби против нарко-картела из БиХ све више стеже обруч око министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића, за кога је истрага показала да је имао кључну улогу политичког заштитника криминалног нарко-клана "Тито и Дино" и његово привођење правди сваким даном је све извесније, а сумња се да уточиште намјерава пронаћи у Катару како би избјегао процесуирање, јавила је Васељенска телевизија, а преноси Срна.
Елмедин Конаковић - Фото: РТРС
Елмедин КонаковићФото: РТРС

Нови правац истраге усмјерава се према Катару, гдје Конаковић посједује некретнине на ексклузивним локацијама. Ове некретнине, које су купљене преко мреже посредника, сада су под лупом међународних истражитеља, преноси ова телевизија.

Истрага је показала да је Конаковић у дужем периоду имао кључну улогу политичког заштитника криминалног нарко-клана "Тито и Дино", на чијем челу су се налазили злогласни Един Гачанин и Аднан Смајловић. Овај картел, познат по својој бруталности и распрострањеној мрежи утицаја, ослањао се на Конаковића да обезбиједи политичку и правну заштиту.

Посебан продор међународних истражитеља десио се након хапшења Конаковићевог најближег пријатеља и пословног сарадника Гордана Мемије. Његово признање правосудним органима открило је сложену финансијску пирамиду на чијем врху се налази управо Конаковић. Мемијине изјаве детаљно су описале Конаковићеву пресудну улогу у операцијама прања новца, које су укључивале "упумпавање" нарко-пара у легалне токове путем приватизације и различитих приватних инвестиција у Кантону Сарајево, преноси Васељенска телевизија.

Како би скренуо пажњу са криминалних активности Конаковић покушава да појачаном националистичком реториком изазове заоштравање политичке ситуације у БиХ, те је знатна финансијска средства уложио и у поједине политичке странке у региону с циљем дестабилизације сусједних земаља.

Конаковићеве акције додатно компликују ионако осјетљиву политичку климу у региону, што је само још један показатељ колико је далеко спреман да иде како би избјегао правду, наводи Васељенска телевизија, а преноси Срна.