latinica  ћирилица
11/06/2024 |  19:58 ⇒ 22:36 | Аутор: РТРС

ФСБ: Кијевски обавјештајци умијешани у терористички напад на "Крокус сити хол"

Украјинске обавјештајне службе биле су умијешане у смртоносни терористички напад на концертну салу "Крокус сити" у близини Москве у марту, рекао је директор руске Федералне службе безбједности (ФСБ) Александар Бортников.
Напад на "Крокус сити хол" (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Напад на "Крокус сити хол" (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Украјинске и западне обавјештајне службе проширују круг могућих извршилаца, регрутованих да почине злочине високог профила унутар Русије - рекао је Бортиков током виртуелног састанка Националног антитерористичког комитета (НАЦ), пренијела је Раша тудеј Балкан.

Кијев и његове стране присталице такође помажу "међународним терористичким организацијама" које обучавају и обезбјеђују опрему за те људи, додао је.

- Прави примјер (таквих активности) је умијешаност украјинске војне обавјештајне службе у терористички напад на "Крокус Сити хол" у близини Москве који смо ми установили - нагласио је шеф ФСБ.

Главне мете украјинских западних обавјештајаца су млађи људи и радници мигранти, рекао је он.

У нападу на "Крокус сити хол" 22. марта убијено је 145 људи, док је више 550 повријеђено. Четири наоружана нападача упала су у зграду уочи рок концерта, отворивши ватру на окупљене прије него што су је запалили.

Осумњичени починиоци, сви држављани Таџикистана, приведени су убрзо након напада док су покушавали да побјегну аутомобилом према украјинској граници. Од тада је ухапшено скоро десетак њихових саучесника.

Терористичка организација позната као Исламска држава (ИСИС) преузела је одговорност за напад. Међутим, Москва је сугерисала да је Кијев користио исламистичку групу као свог "заступника". Украјина је негирала било какву умијешаност, док је Запад инсистирао да сви докази указују на ИСИС као јединог кривца.