latinica  ћирилица
11/06/2024 |  19:11 ⇒ 22:35 | Аутор: РТРС

Немушт одговор Амбасаде САД у Сарајеву, Вучићу

Америчка амбасада у БиХ избјегава да се позове на Дејтон, јер ако га прочитају, видјеће да имовина припада ентитетима. Умјесто Дејтона позивају се на одлуке Уставног суда, гдје одлучују стране судије и недавну изјаву помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена. Да ли је ово још једна потврда и покушај прекрајања историје и рушења Дејтонског мировног споразума?
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

Из Амбасаде САД за Н1 су навели да "нема потребе за поновним разматрањем добро документоване правне историје и судских пресуда у вези са имовином у БиХ"

Подсјетили на говор помоћника државног секретара Џејмса О'Брајена из фебруара ове године из: Постоји начин да се разговара о имовини тако што ће се о томе говорити у релевантним институцијама. Али је полазна тачка и даље јасна: имовина припада држави."

Подсјетимо, предсједник Србије Александар Вучић је данас тражио одговор на само једно питање: Гдје пише да имовина припада централним властима БиХ, а не ентитетима?

Вучић је рекао да је "баш интересантна" била критика партнера из америчке амбасаде у Сарајеву по питању Свесрпског сабора одржаног у суботу, и то, како је оцијенио, веома успјешног и добро организованог на радост нашег народа.

- Међутим, рекао сам да ћу да поставим нека питања. И ви сте чули, већ много пута сви, и у Србији, и у Босни и Херцеговини, и у цијелом региону једну синтагму која гласи дух Дејтонског споразуму. Ако ми као земља која је потписала Дејтонски споразум нисмо гарант провођења, јер кажу да то не пише нигдје, већ смо само потписник, и ако би дух тог потписа управо то значио, ја не бих да се бавим ни духом, ни духовима. И упутићу ћу вам најконкретније питање за оне који су рекли да смо ми погазали Дејтонски споразум, за наше партнере из америчке амбасаде у Босни и Херцеговини - навео је Вучић у видео поруци на Инстаграм профилу.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)