latinica  ћирилица
11/06/2024 |  18:04 ⇒ 18:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Блинкен позвао Хамас да прихвати израелски приједлог о прекиду ватре

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је данас Хамас да прихвати приједлог о прекиду ватре који је изнио Израел, а подржао Вашингтон, рекавши да су све релевантне стране прихватиле приједлог, осим те палестинске групе.
Ентони Блинкен (Фото: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI) -
Ентони Блинкен (Фото: EPA-EFE/MOHAMMAD ALI)

Обраћајући се новинарима у Тел Авиву, Блинкен је рекао да иако је Хамасова подршка одлуци УН да подржи приједлог представљала "знак наде", али да руководство те групе у Гази треба да потпише споразум, преноси Тајмс оф Израел.

Блинкен је поручио да постоји снажан консензус у Израелу и на међународном плану да се крене напријед са примјеном приједлога, али да "у овом тренутку то заиста зависи од једне особе", мислећи на вођу Хамаса, Јахју Синвара.

- Ако Хамас не каже "да", онда је то на њима – на њима у смислу гласања за наставак рата, а не за његово окончање; на њих у смислу безбједности, добробити стотина хиљада, милиона палестинских жена, дјеце и мушкараца у Гази - закључио је државни секретар.

Представник Хамаса Сами Абу Зухри потврдио је данас за Ројтерс да та група прихвата резолуцију и да је спремна да преговара о детаљима.