latinica  ћирилица
11/06/2024 |  17:47 ⇒ 18:05 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Конаковић и његови партнери злоупотријебили заједничке институције (ВИДЕО)

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да све што је "Тројка" радила радила у претходном периоду није било никакво позиционирање институција, већ гажење и најгрубља злоупотреба заједничких институција на нивоу БиХ и кршење Устава.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Мислим да би /министар спољних послова у Савјету министара и предсједник НиП-а Елмедин/ Конаковић требало прво да се консултује са здравим разумом и да се запита, а послије тога би можда било смислено водити било какав разговор с њим. Видим да је рекао да је "Тројка" нас "суочила са постављањем институција на право мјесто". Међутим, какво је то постављање институција када кршите Устав, уставни поредак и Дејтонски споразум само како бисте остварили своје усконационалне циљеве и интересе и када злоупотребљавате заједничке институције на нивоу БиХ - рекао је Ковачевић за РТРС, коментаришући изјаву Конаковића да је лидер СНСД-а "Милорад Додик потпуно погубљен у односу на снажну реалну политику коју је `Тројка` донијела на сцену јачањем институција". 

Ковачевић је рекао да ће због свега тога бити суочени са кривичним пријавама и да ће одговарати за то ако буде поштован Устав и закони у БиХ.

- Међутим, морамо бити искрени, у БиХ је тешко очекивати рацонална и нормална рјешења када знамо у каквим околностима живимо, али то никако не значи да ћемо одустати од борбе - рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да су Конаковић и његови партнери подршком резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН, без одлуке било органа у БиХ, злоупотријебили, понизили и погазили заједничке институције.

- Мислим да је потпуно небулозно данас, послије свега тога, позивати се на институције БиХ - рекао је Ковачевић.

Кометаришући изјаву Конаковића да се БиХ приближила ЕУ захваљујући напорима "Тројке", Ковачевић је рекао да је капацитет "Тројке" минималан и готово безначајан за питања европског пута.

- Као делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, могу рећи да у овом дому СНСД сам има четири делегата, ХДЗ три, а комплетна "Тројка" једног делегата. То је њихов капацитет са којим су подржали одлуке заједничких институција које су нас приближиле ЕУ. Њихов капаците и подршка била је минимална и безначајна јер је то капацитет који је врло лако замијенити уколико се укаже потреба - рекао је Ковачевић.

Он је рекао да укоико "Тројка" жели да сарађује са Републиком Српском и њеним представницима, за почетак мора да покаже минимум поштовања, а не, како каже, ове циркуске шараде и предсатве којима приступају Конаковић и његови партнери.