latinica  ћирилица
11/06/2024 |  16:15 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Бањалука: Субвенције за приватне вртиће уколико се упути приједлог за ребаланс буџета (ВИДЕО)

Бањалука се због неусвајања ребаланса буџета за ову годину суочава са бројним проблемима, а један од горућих је недостатак мјеста у државним вртићима и нова поскупљења за боравак дјеце у приватим предшколским установама. Наиме, тек што су повећане субвенције родитељима, поједини приватни вртићи су поскупили за чак 30 одсто. Из Градске управе истичу да су притисци које тренутно врше на одређене вртиће због поскупљења оправдани.
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Притисци на приватне вртиће нису рјешење. Скупштина града је спремна у најкраћем року ријешити питање субвенција за приватне вртиће уколико добије приједлог за ребаланс буџета, истиче предсједник Скупштине града Љубо Нинковић.

- Градска управа у посљедње четири године није обезбиједила ни једно ново мјесто у државним вртићима, тако да је потпуно јасно да неће да се баве државним вртићима, гуше приватне вртиће и неће да помогну родитељима чија дјеца иду у приватне вртиће - навео је Нинковић.

Приједлог да се амандманом обезбиједе средства за субвенције, иако је буџет већ распоређен је краткорочно рјешење, сматра градски менаџер Бојан Кресојевић.

- Уопште не треба да чуди тај политизам да ће се у ребалансу буџета кроз амандмане постићи изједначавање циејна у приватним и државним вртићима. То се наставља на порез на непокретности, гдје је дао ријеч грађанима да ће од пореза на непокретности издвојити за плаћање субвенција и изједначавање. То није било могуће јер је буџет усвојен крајем децембра у ту је био укалкулисан порез на непокретности - каже Кресојевић.

Неусвајање ребаланса буџета и поскупљење појединих приватних вртића, само су неки од проблема у Градској управи.

- Није само у питању ребаланс, то није једино питање на које немамо одговор. Занима нас шта је са консолидованим извјештајем о раду раду градоначелника за 2023. годину иако знамо да је законски рок за његово достављане одавно истекао - истакао је одборник СНСД-а у Скупштини града Драгослав Топић.

Један од бањалучких вртића најавио је поскупљење од 30 одсто, правдајући га захтјевима радника за повећање плата.

Из Градске управе су обећали да ће сутра саопштити висину субвенција за боравак дјеце у приватним вртићима.