latinica  ћирилица
10/06/2024 |  22:01 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Потпредсједник Малавија нестао након пада хеликоптера

Потпредсједник Малавија Саулос Клаус Чилима нестао је након пада хеликоптера, јавио је локални портал Малави24, додајући да се сумња да је званичник страдао у несрећи.
Хеликоптер (фото: EPA-EFE/OMER MESSINGER - илустрација) -
Хеликоптер (фото: EPA-EFE/OMER MESSINGER - илустрација)

- Све су већи страхови да је потпредсједник Малавија Саулос Чилима погинуо у принудном слетању у шуми Чикангава након што његов хеликоптер јутрос није слетио на аеродром - наводи овај медиј, додајући да је у летјелици било још девет особа.

Чилима је био у хеликоптеру одбрамбених снага Малавија да и кренуо је на сахрану адвоката Ралфа Касамбаре. Међутим, авион није успио да слети на аеродром због лошег времена. Лет је требало да траје само 45 минута, али летјелица никада није слетјела.

- Сви напори ваздухопловних власти да успоставе контакт са летјелицом откако је ван радара до сада су пропали. Као такав, командант одбрамбених снага Малавија, генерал Валентино Фири, од тада је обавијестио Његову Екселенцију др Лазаруса Макартија Чакверу о инциденту - рекао је секретар председника и кабинета Колен Зимба у саопштењу.

У међувремену, влада је такође потврдила да је предсједник Лазарус Чаквера отказао свој пут на Бахаме због инцидента.

- Предсједник Чаквера је од тада отказао свој заказани одлазак на Бахаме и наредио свим регионалним и националним агенцијама да спроведу хитну операцију потраге и спасавања како би лоцирали гдје се налази летјелица - додао је Зимба.

Чилима је, иначе, ухапшен у новембру 2022. под сумњом да је примио мито од британског бизнисмена Зунета Сатара због мијешања у расподјелу државних уговора. Прошлог маја, тужилаштво је одустало од оптужби за корупцију.