latinica  ћирилица
10/06/2024 |  18:30 ⇒ 19:00 | Аутор: СРНА

Кошарац: Бошњачка структура испуњава агенду странаца

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац рекао је данас да је видљиво да бошњачка структура у Савјету министара испуњава агенду странаца, те да је одустала од унутрашњих договора издајом договора лидера политичких партија у власти на нивоу БиХ из Лакташа.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Одговарајући на питање новинара зашто још није усвојен буџет институција БиХ, Кошарац је рекао да су најбоља адреса за ово питање бошњачке политичке структуре које чине Савјет министара.

- Оне, прије свега, слушају странце, умјесто да уложимо енергију и да сва питања дефинишемо на темељу договора изабраних представника три конститутивна народа и два ентитета. Ми то понављамо у континуитету. Зашто ће нам странци? Због чега? Чију то они агенду имплементирају - упитао је Кошарац.

Кошарац је навео да се треба вратити базичним договорима, додајући да је у међувремену дошло до различитих конотација и контаминација политичких прилика у БиХ, што су бошњачки политичари игнорисали, те да су, упркос упозорењима политичких представника Републике Српске, водили унилатералну политику и нису размишљали о томе какве посљедице могу укупно да донесу БиХ.

- Више су били базично оријентисани на неке њихове примарне политичке циљеве и потребе одређених странаца који су били промотери таквих идеја и зато је дошло до застоја - рекао је Кошарац.

Кошарац је додао да сваки пут када су разговарали о економским и реформским темама и на темељу договора дошли до одређених рјешења, дошло је и до њиховог усвајања, али је то био резултат договора домаћих политичара, без странаца.

- Република Српска је за све досадашње искораке била питана, дала своје мишљење. План деескалације прво је доставио СНСД, па ХДЗ, па онда "Тројка" и њихови партнери. Мислим да ту постоји застој и најбоље је питати оне који слијепо слушају странце у БиХ, то су управо, рекао бих, партнери који долазе из бошњачке квоте. То је проблем и када је ријеч о усвајању буџета - нагласио је Кошарац.

Кошарац је упитао и шта значи планирање буџета институција БиХ с обзиром на чињеницу да постоје нераспоређена финансијска средства, за која се мора знати да ли ће бити утрошена и на који начин.

- Постоји политички оквир када је у питању буџет институција БиХ, међутим, одређен дио активности које чине предрадње које су требале да ураде и структуре ФБиХ нису урађене и питање је када ће то оне урадити како бисмо могли ући у процедуру усвајања буџета институција БиХ - рекао је Кошарац.

Он је навео да су то били елементи договора партнера на заједничким састанцима, али сваки пут је дошло до изостанка онога што је договорено.

- Очигледно, постоји моделирање од странаца, рекао бих и на овом плану, да етикетирају министра /финансија Срђана/ Амиџића или неке друге да не желе да предложе буџет, а у принципу управо они манипулишу и управљају структурама које, очигледно, ове предрадње нису реализовале - закључио је Кошарац.