latinica  ћирилица
10/06/2024 |  13:03 ⇒ 14:58 | Аутор: РТРС

Због Свесрпског сабора пометња у Федерацији

Након што је у Београду одржан Свесрпски сабор са којег су послане поруке јединства српског народа, мира и саборности, али и одлучности у чувању свог националног идентитета, традиције и културе, као и усвојена Декларација о заштити националних и политичких права српског народа, у Федерацији БиХ општа пометња.
Сједница Владе Српске и Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Сједница Владе Српске и Србије (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Предсједавајући Предсједништва Денис Бећировић поводом одржаног Свесрпског сабора каже да декларација која је усвојена на сабору "угрожава међународно право и реинкарнира пројекат велике Србије".

Члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић поручио је да је Свесрпски сабор дефинисао "мете и политичко-вјерску платформу која је припрема за нови сукоб".

- Декларација представља унапријеђену и прилагођенију, у складу са тренутним геополитичким стањем, политичко-вјерску платформу која треба да послужи као основа за окупљање и припрему за нови сукоб - каже Комшић.

Комшић сматра да су овом декларацијом "мете дефинисане" као и начин припреме.

Тако из Странке демократске акције наводе да су организовањем Свесрпског сабора и усвајањем декларације, коначно су "разобличене све манипулације предсједника Србије Александра Вучића и његовог режима".

- Нико ни од домаћих ни од страних званичника више се не може претварати како му није јасно да иза сепаратистичке политике Милорада Додика стоје политички врх Србије и Српска православна црква, уз подршку Русије - кажу из СДА.

Сматрају да је усвојена декларација директан атак на Босну и Херцеговину и Дејтонски мировни споразум, а тиме и на стабилност и мир.

Поводом проглашења Декларације, огласио се посланик СДА у Народној скупштини Републике Српске Рамиз Салкић.

- Јуче су на дернеку у Београду представници Републике Српске и представници Србије одлучили да заједнички славе Дан државности - рекао је Салкић.

То је, додаје он, чисто кршење Дејтонског споразума, нарушавање суверенитета и интегритета Босне и Херцеговине.

Из странке Народ и правда реаговали су на скуп који су предводили предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић.

Из НиП-а кажу да је скупом још једном пластично показано "да је Милорад Додик, уз подршку Александра Вучића, директна пријетња очувању мира на ширем простору Западног Балкана".