latinica  ћирилица
10/06/2024 |  10:57 ⇒ 11:13 | Аутор: СРНА

КС Српске проширио сарадњу са Кошаркашком лигом Србије

Предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Александар Ђурђевић најавио је да ће након низа састанака у оквиру Свесрпског сабора бити проширена сарадња са Кошаркашком лигом Србије, која ће Кошаркашком савезу Српске пружити финансијску и стручну подршку.
Београд - делегација Кошаркашког савеза Српске - Фото: СРНА
Београд - делегација Кошаркашког савеза СрпскеФото: СРНА

- Осим у унапређењу струке, добићемо подршку за неке конкретне ствари из позитивне праксе коју Кошаркашка лига Србије већ примјењује, а то су инстант риплеј системи и електронски записници - рекао је Ђурђевић.

Он је нагласио да Кошаркашки савез Српске са Кошаркашком лигом Србије има одличну, интензивну комуникацију, али и велику подршку свих протеклих година, на чему су им веома захвални, наводи се у саопштењу.

- То ће се, прије свега, односити на помоћ коју ћемо добити у стручном усавршавању наших судија и тренера, а за почетак, Кошаркашка лига Србије ће покрити све трошкове за наших шесторо најперспективнијих судија који ће учествовати на едукативном кампу у Ивањици у организацији Кошаркашког савеза Србије - рекао је Ђурђевић.

Према његовим ријечима, Кошаркашка лига Србије је на посебан начин повезана са Кошаркашким савезом Републике Српске преко двије деценије, што се највише огледало кроз одржавање манифестације "Кошаркашки сабор", током које су у градовима Српске одиграване пријатељске утакмице мушке и женске репрезентације Кошаркашке лиге Србије и селекције Српске.

- Манифестација која је традиционално одржавана и пријатељске утакмице које су одиграване у великој су мјери учврстиле наше односе, а заједнички смо на тај начин промовисали позитивне вриједности у спорту, кошарку као спорт широм Републике Српске, али и наше заједништво, што је можда још важније - закључио је Ђурђевић.

Он је истакао да ће послије Свесрпског сабора, који је протеклог викенда одржан у Београду, та сарадња бити додатно унапређена на више нивоа, што је потврдио и директор Кошаркашке лиге Србије Александар Грујин.

Грујин је оцијенио да је традиција која је створена у односима Кошаркашке лиге Србије са Кошаркашким савезом Републике Српске право богатство.

- Учинићемо све што је у нашој моћи да континуирано помажемо и подржавамо нашу браћу преко Дрине. Несебично ћемо дијелити знања и искуства и на сваки начин трудити се да дамо допринос у подизању квалитета организације Кошаркашког савеза Републике Српске -  рекао је Грујин.

Он је додао да је то још један корак с циљем зближавања и још присније међусобне сарадње.

У оквиру Свесрпског сабора, делегација Кошаркашког савеза Српске била је гост министра спорта Србије Зорана Гајића и спортских савеза Србије.

Сусрет је започео обиласком изградње Националног стадиона у Сурчину, планираног капацитета 52.000 мјеста, у оквиру чијег ће комплекса бити изграђени тржни центар и фудбалска академија, а на истом локалитету се граде и велељепне хале за "ЕКСПО 2027".

Услиједио је обилазак мултифункционалне дворане Завода за спорт и медицину спорта у Кошутњаку, гдје је представљен најмодернији спортски објекат у региону.

Делегација из Српске имала је прилику да погледа тренинг и поздрави свјетске шампионке у одбојци - женску селекцију Србије.

Након обиласка одржана је и панел-дискусија министара, спортиста и спортских савеза Републике Српске и Србије на којој је разговарано о досадашњој и будућој сарадњи, а на скупу се обратио и предсједник Кошаркашког савеза Републике Српске Александар Ђурђевић који је говорио о сарадњи са Кошаркашким савезом Србије.

У саопштењу се наводи да су након тога услиједили и разговори са делегацијом Кошаркашког савеза Србије у којој су били и генерални секретар Златко Болић и потпредсједник Миленко Тепић.