latinica  ћирилица
09/06/2024 |  21:31 ⇒ 10/06/2024 | 07:07 | Аутор: РТС

Прве посљедице резултата избора за ЕП - Макрон распустио француску скупштину, избори 30. јуна и 7. јула

Након прелиминарних резултата избора за Европски парламент, француски предсједник Емануел Макрон распустио је националну скупштину и најавио ванредне изборе за 30. јун и 7. јул.
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN) -
Емануел Макрон (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN)

Истиче да не може да се прави да се ништа не дешава и наводи да је на европским изборима научена важна лекција.

Макрон истиче да након прелиминарних резултата избора за Европски парламент не може да се претвара како се ништа није догодило, те да исход европских избора није добар за његову владу.

- Пораст националиста представља опасност за Француску и Европу - наводи Макрон. Одлучио сам да вам вратим избор за будућност парламента. Одлука је озбиљна и тешка, али прије свега је чин повјерења - наглашава предсједник Француске.

Макрон образлаже да је на изборима за ЕП "научена главна лекција", односно да "партије које бране Европу" нису оствариле добре резултате.

- Ова одлука боља је од свих аранжмана, свих изнуђених рјешења. Чуо сам вашу поруку и на њу ћу одговорити. Знам да могу да рачунам на вас. Француској су потребне јасне већине у хармонији и спокоју. Бити Француз значи изабрати да пишете историју умјесто да само у њој учествујете - закључује Макрон.