latinica  ћирилица
09/06/2024 |  21:17 ⇒ 21:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Први резултати: ЕПП освојила највише гласова на изборима за Европски парламент

Европска народна партија десног центра освојила је највише гласова на изборима за Европски парламент, али су десничарске и крајње десничарске групације повећале број мандата, показују први резултати новог сазива ЕП, који су објављени на основу излазних анкета неколико држава чланица ЕУ.
Избори за Европски парламент (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET) -
Избори за Европски парламент (фото: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET)

Предсjедница Европског парламента Роберта Мецола представила је прве резултате избора на основу излазних анкета, које показују да ће ЕПП имати 181 посланика, док је у претходном сазиву имала 176.

На другом месту су социјалисти и демократе који ће имати 135 посланика, за четири мање него у претходном сазиву, што значи да ће ове две групације остати традиционално највеће у ЕП.

Као што су и предвиђале анкете, групација либералних партија Обновимо Европу и групација Зелених забележиле су значајне губитке на изборима за ЕП.

Обновимо Европу ће имати у новом сазиву, ако је судећи по излазним анкетама, 82 посланика, док је раније имала 102, а Зелени ће имати 53,док су раније имали 72.

Излазне анкете показују да су десничарске и крајње десничарске странке оствариле успех на изборима, па ће тако Идентитет и демократија имати 62 посланика, док су раније имали 49, а Европски конзервативци и реформисти имаће 71 мjесто у ЕП, а раније су имали 69.

Групације Левице имаће 34 посланика у новом сазиву, док је раније имала 37.

Партије и посланици који делују самостално имаће 51, колико ће имати и друге партије.

Мецола је нагласила да су ово прве пројекције будућег сазива ЕП, али да се у многим земљама чланицама и даље гласа, а прелиминарни резултати очекују се после 23 часа.