latinica  ћирилица
09/06/2024 |  17:51 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Завршница избора за Европски парламент; Ко ће имати већину? (ВИДЕО)

Бирачи у земљама ЕУ, закључују четвородневне изборе за Европски парламент, за које аналитичари очекују да ће кормило помјерити значајно удесно и повећати број евроскептика. Избори ће обликовати како ће се Европска унија, са 450 милиона грађана, суочавати са изазовима, укључујући однос са Русијом, повећано индустријско ривалство Кине и САД, миграције и климатске промјене. Прелиминарни резултати како је најављено биће објављени након 23 часа.
Гласање за Европски парламент (Фото: EPA/ALESSANDRO DI MARCO) -
Гласање за Европски парламент (Фото: EPA/ALESSANDRO DI MARCO)

Судећи по пристиглим предизборним анкетама, крајња десница и евроскептици могли би да заузму знатно већи број плавих фотеља, нарочито у Аустрији, Француској и Италији.

И док заокрет ка десно код појединих гласача укључује аларме, други се, ипак, уздају у снагу владајућих елита и напредак актуелне гарнитуре.

Кључно питање тренутних европских избора јесте рат или мир, мишљења је мађарски премијер Виктор Орбан.

Оцијенио је да ће о рјешењу сукоба у Украјини бити могуће размишљати ако на предсједничким изборима у Америци и за Европски парламент побједе снаге које се залажу за мир.

- Дакле, ови избори су у правом смислу европски. То нису избори за чланство, то је више од тога. То су свеевропски про-мировни или проратни избори. Тако да мислим да је прва порука и прва посљедица коју морамо да узмемо и извучемо, какво је било мишљење европских народа о рату и миру. Надам да ће већина изабрати мир - рекао је Орбан.

Гласање је одржано и у Хрватској, а њихови држављани, њих око 100.000 регистрованих, могли су да гласају у Федерацији и Српској.

Нова перцепција гласача, који однедавно европски парламент виде као значајно и релевантно тијело, као и такмичарска динамика, директан су узрок излазности, која може да досеже чак и до 70 одсто, мишљења је политиколог Димитрије Милић.

- У неким ранијим сазивима у суштини све проевропске партије које су чиниле велики удио Европског парламента су међусобно сарађивале. Када имате неке друге партије које су конкурентне у односу на овај мејнстрим онда је и грађанима занимљивије да учествују на изборима - појаснио је Милић.

Однос снага у Европском парламенту могао би да доведе до помјерања свих политика Европске уније, па тако и избора или реизбора сљедећег предсједника Европске комсије.

Своју функцију и у другом мандату жељела би да задржи и актуелна предсједница Урсула фор ден Лајен.