latinica  ћирилица
09/06/2024 |  14:55 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Вулин: У СДА бијесни јер су Срби јединствени

Потпредсједник Владе Србије Александар Вулин рекао је да су у СДА бијесни јер су Срби јединствени, а уплашени да ће БиХ функционисати по Дејтону који гарантује Републику Српску, а не по тумачењима која ће је укинути.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- СДА, прије него што почне да оптужује Србе за угрожавање мира у БиХ, требало би да се сјети да је кољач са Кравице Насер Орић херој те бошњачке странке - нагласио је Вулин.

Вулин је подсјетио да су Републику Српску створили Срби, а БиХ велике силе у Дејтону.

Он је додао да је међу тим силама била и Русија, као и да су тада Срби изборили признање Републике Српске у оквиру БиХ од великих сила, међу којима и од САД и Велике Британије.

Вулин је напоменуо да је предсједник Србије Александар Вучић више десетина пута, много више него што је морао, па и требао, поновио да захтијева поштовање Дејтонског споразума.

- Пошто се СДА обраћа јавности на српском, да им и ја одговорим на српском језику - Свесрпски сабор тражи безусловно поштовање сваког слова Дејтонског споразума и очување положаја три народа и два ентитета. Надам се да су сада разумјели -  истакао је Вулин у писаној изјави.

Вулинова реакција је услиједила након саопштења СДА на рачун Србије и Републике Српске, у коме су истакли да је Свесрпски сабор "пријетња миру", а усвојена декларација "атак на БиХ и Дејтонски споразум".