latinica  ћирилица
09/06/2024 |  12:24 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Вујичић: Са Свесрпског сабора послата порука мира и јединства

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић истакао је да је са Свесрпског сабора у Београду послата, прије свега, порука мира и јединства и да скуп и оно што је речено на њему нису ни против кога, што морају да схвате политичари у БиХ.
Мирослав Вујичић - Фото: РТРС
Мирослав ВујичићФото: РТРС

- Српски народ има право да се окупља и не споримо ни другима да се окупљају на свом географском и националном простору - рекао је Вујичић Срни.

Коментаришући реакције странке Народ и правда на јучерашњи скуп у Београду, Вујичић је истакао да би представници ове странке да су пажљиво пратили могли видјети да је са Свесрпског сабора, што су потврдили и предсједници Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић, јасно послата порука да БиХ може опстати искључиво у оквиру Дејтонског мировног споразума и да неће бити дозвољено било какво урушавање Републике Српске.

- Дакле, политичари из БиХ, Бошњаци прије свега, морају схватити да политика коју воде Република Српска и званични Беорад није усмјерена ни против кога, да је усмјерена искључиво на јачање Српске и Дејтонског споразума, на уважавање и поштовање свих народа - рекао је Вујичић.

Он је додао да ће било какви покушаји смањења надлежости и позиције Републике Српске довести у незгодну ситуацију БиХ.

"Ми смо спремни за сваку врсту договора, али чврсто стојимо иза дејтонских принципа и сматрамо да БиХ може опстати искључиво на дејтонским принципима, уз уважавање два ентитета и три конститутивна народа", нагласио је Вујичић.

Он је поручио да ће Република Српска бранити своје позиције у политичком смислу на најчвршћи начин, без угрожавања било кога.

- У Републици Српској и БиХ има довољно простора за све добронамјерне народе. Народи су углавном добронамјерни, што се не може рећи за неке политичаре, посебно из реда Бошњака, који нису добронамјерни ни према свом народу ни према БиХ - закључио је Вујичић.

У реаговању на јучерашњи скуп у Београду, из странке Народ и правда су изнијели тврдње да је Свесрспким сабором и усвојеном декларацијом још једном пластично показано "да је Милорад Додик, уз подршку Александра Вучића, директна пријетња очувању мира на ширем простору западног Балкана" и позвали Савјет за имплементацију мира /ПИК/ да реагује на отворене најаве "рушења Дејтонског мировног споразума".

Први Свесрпски сабор "Један народ, један сабор" одржан је јуче у Београду, а на њему су учествовали предсједници Репблике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, највиши званичници Србије и Српске, представници Срба из региона и великодостојници СПЦ.