latinica  ћирилица
09/06/2024 |  07:58 ⇒ 08:34 | Аутор: sputniknews.com

Орбан: Западне земље желе војно да побиједе Русију да би се докопале њеног богатства

Западне земље желе војно да побиједе Русију у сукобу у Украјини да би се докопале њеног богатства, као што су то покушавале да ураде деведесетих година прошлог вијека, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан у интервјуу телевизији Хир.
Виктор Орбан (Фото: EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM OFFICE) -
Виктор Орбан (Фото: EPA/VIVIEN CHER BENKO / HUNGARIAN PM OFFICE)

- Западни лидери, који су милитаристички настројени, желе да војно поразе Русију. Њихов бриљантан план је апсолутно једноставан, јер се ради о новцу који даје утицај и моћ - рекао је он одговарајући на питање зашто Запад жели да војно порази Русију у украјинском сукобу.

С тим у вези, Орбан је подсјетио на период 1990-их када су, по његовим ријечима, "Европљани били дочекани у Русији раширених руку и слободно продирали у руску економију".

Премијер сматра да је Запад тада покушао да експлоатише Русију и Украјину, али да су Руси на крају преузели све у своје руке и организовали економију по свом нахођењу.

Сада би многи на Западу желели да се врате у та времена, "маштају о великој перестројци на Истоку" и надају се да ће им сукоб у Украјини пружити прилике за то, објаснио је Орбан.

Према његовом мишљењу, разни "добављачи оружја, кредитори, берзански шпекуланти" већ покушавају да профитирају из овог сукоба.

- А сада ћу вам испричати једну релативно скорију причу. Американци промовишу одличан приједлог да ће Украјини поново дати кредит од 40 милијарди долара, а Европљани ће, заузврат, гарантовати. да ће Украјинци вратити овај дуг - рекао је премијер Мађарске.

Орбан је подсјетио да је Украјина сада затрпана дуговима, док је раније била богата земља.