latinica  ћирилица
08/06/2024 |  16:20 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Двије године успјешног рада Клинике за кардиохирургију УКЦ-а Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Захваљујући сарадњи љекара из Србије и Српске другу годину успјешно ради Клиника за кардиохирургију УКЦ у Бањалуци. Уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Војводине, Клиника у Бањалуци је обезбиједила услуге у нивоу свјетских центара. Пацијенти са кардио-васкуларним обољењима умјесто одласка у иностранство и најзахтјевније захвате данас могу да обаве управо у највећој здравственој установи Српске.
Двије године Клинике за кардиохирургију УКЦ-а - Фото: Уступљена фотографија
Двије године Клинике за кардиохирургију УКЦ-аФото: Уступљена фотографија

За двије године постојања Клинике за кардиохирургију у Универзитетском клиничком центру Српске, љекари су извели више од 500 успјешних захвата. Управо толико је и до сада спасених живота.

- Поносан сам на то што смо успјели да покренемо и хитни програм, минимално-инвазивни програм и све што једна модерна Клиника за кардиохирургију подразумијева - истакао је начелник Клинике за кардиохирургију, УКЦ Републике Српске Никола Шобот.

Заокруживањем свих услуга, како дијагностичких, терапијских, нехируршких и хируршких, Клиника је данас у могућности да пружи најквалитетнију услугу када је у питању кардиоваскуларна дијагностика, али и терапија.

- И имамо сада, у веома блиској будућности, остварење нашег заједничког сна, мога и доктора , да формирамо национални Институт за кардиоваскуларне болести Републике Српске уз подршку наше братске Србије - начелник Клинике за кардиологију, УКЦ Републике Српске Тамара Ковачевић Прерадовић.

Уз несебичну подршку и искуство пристигло из братске Србије, Клиника за кардиохирургију Српске, напредовала је изузетном брзином. Данас, заједничким снагама обиљежава се 2 године континуираног напретка, али се паралелно ради и на постављању нових циљева, поручују стручњаци из Србије. Клиника за кардиохирургију у УКЦ-у Републике Српске званично је отворена 11. септембра 2022. године. Прва кардиохируршка операција урађена је 6. јуна исте године уз подршку Института за кардиоваскуларне болести Дедиње и Војводине.