latinica  ћирилица
07/06/2024 |  17:42 ⇒ 08/06/2024 | 07:02 | Аутор: РТРС

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је 30 година постојања (ВИДЕО)

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву обиљежио је 30 година постојања и 65 година традиције високошколског образовања у области машинске струке.
Машински Факултет у Источном Сарајеву - Фото: РТРС
Машински Факултет у Источном СарајевуФото: РТРС

Формиран ратних година, израстао је у респектабилну образовну институцију, чијих дипломаната нема на евиденцијама незапослених. Овај пут промовисана су 22 инжењера машинства и шест мастера.

У јеку ратних дејстава 1994.-е године Машински факултет није започео, већ је наставио рад баштинећи 65-огодишњу традицију сарајевске образовне установе. Постао је дијелом Универзитета у тадашњем Српском Сарајеву и непроцјењиво извориште знања за будуће инжењере.

- Данас имамо комплетан наставни кадар у сталном радном односу на нашем факултету који изводи наставу на акредитованим студијским програмима - рекао је В.Д. декана Машинског факултета Саша Продановић.

Посебна захвалност упућена је визионарима који су, када је било најтеже, одабрали мукотрпан рад под кишом граната. Несебична подршка од сродних факутета с друге стране Дрине, никада није изостала.

- Ми у Крагујевцу смо спремни да дамо свој допринос било кроз основне студије, мастерс, докторске студије сарадња у лабораторијском раду, научном, међународне пројекте - каже Слободан Савић декан Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу.

Машински факултет Универзитета у Источном Сарајеву развојна је жила куцавица не само сарајевско-романијске регије. Машински инжењери важни су за технолошки развој Републике Српске.

- И оно на шта сам посебно поносан да сви они врло брзо по окончању школовања добију посао и мислим да у овом тренутку, што се тиче нашег универзитета нема нико на биро од машинских инжењера - истиче ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић.

22-оје машинских инжињера, и прије него што су преузели дипломе, прихватили су понуде за посао.

- Планови за будућност су да напредујем у аспекту знања и да стекнем нова искуства како би у наставку каријере имао још боље референце – каже инжињер машинства Борис Савић.

Разлог је ово више да при избору будућих студија, будући студенти изаберу Машински факултет.

Машински факултет у Источном Сарајеву изњедрио је до сада 410 дипломираних инжењера, 33 мастера, 22 магистра и 19 доктора науке.