latinica  ћирилица
07/06/2024 |  15:27 ⇒ 15:38 | Аутор: ТАНЈУГ

На југозападу САД температуре достигле 45 степени Целзијуса

Нови дневни температурни рекорди постављени су широм југозапада САД, а у Финиксу, у савезној држави Аризони је достигла 45 степени Целзијуса, док је 11 особа пребачено у болницу након што им је позлило прије митинга бившег предсједника Доналда Трампа.
Врућине (Фото: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI/илустрација) -
Врућине (Фото: EPA-EFE/DIVYAKANT SOLANKI/илустрација)

Упозорења Националне метеоролошке службе (NWS) данас остају на снази и покривају регион у којем живи око 20 милиона људи, а научници тврде да су екстремне температуре чешће и интензивније усљед климатских промјена.

У четвртак су NWS термометри показали нове температурне максимуме за ово доба године и у Лас Вегасу и Долини смрти.

Канцеларија NWA у Финиксу је извјестила да је у том граду премашен посљедњи рекорд постављен 2016, када је забиљежено 645 смртних случајева узрокованих топлотом у ширем округу Марикопа, преноси ББЦ.

Ватрогасци су били у приправности, а затворене су неке од популарних пењачких стаза.

Први топлотни талас на југозападу САД у години резултат је топлотне куполе, односно области високог притиска у којој се врућ ваздух потискује и задржава, што доводи до пораста температуре на великим површинама.

Док су топлотне куполе некада биле ријетке, оне постају све чешће и интензивније због климатских промјена изазваних људским активностима, тврде научници.