latinica  ћирилица
07/06/2024 |  08:14 | Аутор: СРНА

Брисел препоручује приступне преговоре са Кијевом и Кишињевом

Европска комисија ће током овог мјесеца препоручити почетак приступних разговора са Украјином прије него што Мађарска преузме предсједништво ЕУ почетком наредног мјесеца, пише британски дневник "Фајненшел тајмс" позивајући се на своје изворе.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Према наводима листа, Европска комисија врши иницијативу за покретање званичних разговора са Украјином и Молдавијом како би послали позитиван сигнал Кијеву и Кишињеву за њихове европске тежње.

- Европска комисија данас ће објавити да Украјина сада испуњава критеријуме за придруживање блоку, укључујући мјере за борбу против корупције, политичког лобирања, регулативе о пријавама о имовивини државних службеника те за заштиту језика мањина - пише лист.

Британски лист наводи да Грузија неће добити званично одобрење за приступне разговоре ЕУ пошто је Тбилиси усвојио Закон о страним агентима, упркос упозоравањима Брисела.

Лист додаје да Белгија, која је тренутно на челу европског предсједништва, покушава да оствари јединство по овом питању и одржаће прву рунду приступних преговора 25. јуна непосредно прије предавања руководеће функције Будимпешти.