latinica  ћирилица
06/06/2024 |  21:39 ⇒ 07/06/2024 | 07:10 | Аутор: СРНА

Вишковић: Припремљено неколико меморандума за заједничку сједницу влада Србије и Републике Српске

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су на данашњој сједници Владе Републике Српске вршене припреме за Свесрпски сабор и да је утврђено неколико меморандума који ће бити верификовани на заједничкој сједници влада Српске и Србије.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да је за српски народ важно да се одржава Свесрпски сабор у Београду, који је заказан за суботу, 8. јун.

Он је рекао да је активност на уједињењу свих Срба без обзира гдје живјели, а поготово на простору бивше Југославије, почела од када је Александар Вучић предсједник Србије, истичући да су и други имали прилику да то раде раније, али нису.

Вишковић је подсјетио да је на састанцима Вучића и предсједника Републике Српске Милорада Додика договорено, а у посљедњих неколико година кренуло се у заједничко обиљежавање свих значајних историјских догађаја који означавају српски идентитет.

- У Јасеновцу и Доњој Градини почињен је геноцид над српским народом у Другом свјетском рату, гдје је убијено најмање 700.000 људи, од којих 500.000 Срба - истакао је Вишковић.

Он је рекао да је потребно да владе Србије и Републике Српске на том простору изграде спомен-комплекс који ће будућим покољењима свједочити о томе шта се тамо дешавало и да та мјеста посјећују млади и дјеца школског узраста, подсјетиши да је усташки логор Јасеновац био једини логор за дјецу на подручју Хитлеровог Трећег рајха.

Вишковић је за ТВ "К3" рекао да је у току израда пројектно-техничке документације за изградњу спомен-комплекса у Доњој Градини, те његову реплику на Старом сајмишту у Београду, гдје је био логор за Србе и почињен велики злочин.

Говорећи о резолуцији о Сребреници, Вишковић је истакао да је неприхватљиво да је предлагач таквог документа Њемачка, док насупрот томе постоје бројни докази и документација да су највећи злочини и геноцид почињени над српским народом у Јасеновцу и Доњој Градини, те бројни други злочини почињени у Аушвицу, Крагујевцу, Пребиловцима, Старом сајмишту.

Он је рекао да је Њемачка предлажући такву резолуцију имала намјеру да опере своју савјест из прошлости и да није имала натполовичну већину у Генералној скупштини УН, а онда је мијењала правила на начин да се не рачунају уздржани гласови.

Вишковић оцјењује да ова резолуција, која је необавезујући акт, неће нанијети штету Републици Српској, већ ће имати посљедице по сарадњу и договор међу народима у БиХ.

Он сматра да је у БиХ требало утврдити један дан у години и мјесто на којем би се поклонили жртвама свих националности.

- На тај начин бисмо показали да носимо емпатију и да имамо разумијевање за њихову жртву и да се то никада више никоме не деси - истакао је Вишковић.

Он је оцијенио да предлагачи резолуције о Сребреници нису успјели у својим намјерама, већ су само продубили јаз између народа у БиХ који су данас удаљенији једни од других у односу на прије више десетина година.