latinica  ћирилица
04/06/2024 |  10:08 ⇒ 14:11 | Аутор: РТРС

У Модричи проглашена ванредна ситуација; Невријеме причинило велику штету (ФОТО/ВИДЕО)

Општински Штаб за ванредне ситуације прогласио је данас ванредну ситуацију на цијелом подручју Модриче након невремена које је причинило велику материјалну штету.
Невријеме причинило велику материјалну штету - Фото: РТРС
Невријеме причинило велику материјалну штетуФото: РТРС

Према првим процјенама штета је изузетно велика, на објектима, саобраћајним комуникацијама, возилима, а посебно је видљива на пољопривредним површинама.

Након разматрања првих информација са терена, од стране команданта и чланова Штаба усвојени закључци гдје се налаже Цивилној заштити општине Модрича, да прибави извјештај о дјеловању противградне заштите РХМЗ о актвностима и најавама олујног невремена.

Такође, формираће се стручна комисија за процјену штете, те шалтер гдје становништо може пријављивати насталу штету.

Општински штаб за ванредне ситуације општине Модрича константо засједа док траје ванредна ситуација, а наложене задатке извришиоци ће обављати у што краћем року.

Задужују се предсједници Савјета мјесних заједница да у координацији са стручним службама прате ситуацију и обавјештавају становништво о свим предузетим мјерама на санацији штете.

- Штету ћемо тек у наредним данима моћи прецизније процијенити и рећи о којим се износима приближно ради. Тужно је погледати поља Посавине и Требаве, јер су усјеви наших пољопривредника за пар минута потпуно уништени. Хидрометеоролошки завод није послао никакво обавјештење, те ћемо тражити извјештај од њих и противградне заштите, да установимо да ли је у том ланцу неко заказао. Прогласили смо ванредну ситуацију како би могли интервентно да дјелујемо - истакао је командант Штаба Јовица Радуловић.

Он је рекао да ће тражити помоћ институција Републике Српске и Савјета министара.

Из Дома здравља Модрича речено је да у синоћњем невремену није било повријеђених.