latinica  ћирилица
30/05/2024 |  19:10 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

ЦИК поново признаје "спорни листић" листе ПДП-а, СНСД најављује жалбу (ВИДЕО)

Нигдје као у БиХ. Након скоро двије године од општих избора, Централна изборна комисија поново је признала спорни листић ПДП-а за делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

За је гласало пет од седам чланова ЦИК-а, јер предсједавајућа Ирена Хаџиабдић и члан Владо Рогић сматрају да је о овом питању Суд већ одлучио. Док из СНСД-а најављују жалбу, у ПДП-у се надају да ће захваљујући евентуалном мандату у Дому народа БиХ можда моћи на други начин формирати власт.

Када се крњи Уставни суд уплете у изборни процес, исход очекиван. Након дјелимичног прихватања апелације ПДП-а и Суд БиХ је уважио жалбу ове партије и својим рјешењем поништио одлуку ЦИК-а. Ни исход поновног одлучивања ЦИК-а није изненађујући, с обзиром да у њему сједе бивши предсједник Надзорног одбора ПДП-а Јован Калаба, као и Вања Бјелица Прутина, која је у ЦИК дошла право из кабинета бившег предједника СДС-а Мирка Шаровића. Одлука ипак није донесена једногласно.

- Заправо се ми овом одлуком враћамо на меритумом одлучену ствар, бранимо одлуку о којој је Суд већ одлучио и није била предмет апелације - рекла је Хаџиабдићева.

Рогић је рекао да је у свим случајевима до сада гласао да је неважећи лист и да ће и даље тако чонити.

- Све то темељим искуством које имам у 25 година у изборном процесу. Кад сам видио гласачки листић апсолутно ми је било јасно да се ради о неважећем, зато што особа која је тако како је урадила, искрижала тај листић на начин да се јасно види да он није желио дати свој глас - истакао је Рогић.

Већина гласова чланова ЦИК-а пресудила је да се оспори извјештај Комисије за избор и именовање Народне скупштине Републике Српске и изједначи број гласова листа СНСД и ПДП, по 12. У Народну скупштину Републике Српске још није стигао писмени отправак одлуке ЦИК-а, а када га добију, анализираће га правни тим Народне скупштине и одлучити о даљем поступању.

- Суд није мијењао одлуку НСРС. Уколико Суд није мијењао одлуку, не знам ко би други смио да се у то упушта, али кад добијемо одлуку и видимо о чему се ради, онда ћемо реаговати - каже предсједник Парламента Српске Ненад Стевандић.

Из СНСД најављују жалбу, увјерени да ће бити уважена, јер је препознатљиво да се ради о неважећем гласачком листићу.

Делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић каже да је ова одлука наставак уједињене борбе једног дијела међународне заједнице, на првом мјесту западног дијела, политичког Сарајева и опозиције из Републике Српске, против, како каже, права, правде и народне воље Републике Српске.

Иако у Централној изборној комисији сједи кадар ПДП-а а не СНСД-а, генерални секретар ПДП-а Ненад Вуковић тврди да је Суд БиХ приморао ЦИК да додијели мандат СНСД-у. Свјесни да одлука није коначна истрајавају на свом циљу, још једног опозиционог српског делегата у Дому народа ПС БиХ.

- Тај други делегат у Дому народа доприноси ситуацији која значи да се власт можда може формирати, можда може и на други, и на други начин до краја овог мандата - каже Вуковић.

Легитиман циљ, а да ли су и средства којим покушавају да га постигну? Ако је Суд БиХ већ утврдио да је спорни листић неважећи, којим триком то може да се промијени? Ко себи даје за право да се издигне изнад одлука и Суда и НСРС? И на крају, да је права и правде одлука Народне скупштине никад не би смјела доћи Централној изборној комисији и сарајевским судовима на одлучивање.