latinica  ћирилица
30/05/2024 |  17:11 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Македонци из Србије траже да предсједник опозове амбасадора Сјеверне Македоније из УН

Партија "Македонци из Србије" тражи од предсједника Сјеверне Македоније Гордане Сиљановске-Давкове да опозове амбасадора ове земље при УН Љубомира Фрчковског због његовог гласања за резолуцију о Сребреници без консултација са шефом државе.
Застава Сјеверне Македоније (фото:  EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - илустрација) -
Застава Сјеверне Македоније (фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - илустрација)

Горан Илијевски из Партије Македонаца у Србији сматра да је Фрчковски угрозио државне и националне интересе.

- Захтијевамо да му се одузме и поништи агреман који је добио од предсједника државе. Тиме се односи са Србијом колико толико могу побољшати и на неки начин оправдати - рекао је Илијевски за скопски портал Република.

Он је додао да се и сјеверномакедонски министар спољних послова Бујар Османи, који се похвалио да је сам донио одлуку да Србију прогласи "геноцидном државом", а Сјеверну Македонију коспонзором, морао консултовати са предсједником прије гласања.

Предсједник Сјеверне Македоније Гордана Сиљановска Давкова изјавила је раније да није била консултована о гласању за резолуцију о Сребреници у УН.

Она је навела да је амбасадор Сјеверне Македоније у УН Љубомир Фрчковски о гласању за ту резолуцију требало да се консултује и са њом, а не само са министром спољних послова Бујаром Османијем.

Генерална скупштина УН усвојила је антисрпску резолуцију о Сребреници за коју су гласале 84 државе од укупно 193 чланице УН. На гласању је 87 држава било против и уздржано, док 22 земље нису гласале, што чини 109 земаља које нису подржале тај спорни документ.

Ову резолуцију, која је иницирана без одлуке Предсједништва БиХ, гласом је подржао и представник сталне мисије БиХ у УН који је тако наступио као представник искључиво Бошњака, а не сва три конститутивна народа.