latinica  ћирилица
30/05/2024 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: sputniknews.com

Тзв. косовска полиција најављује отварање моста на Ибру, огласили се Срби са сјевера КиМ

Замјеник командира тзв. косовске полиције за регион Сјевер Ветон Ељшани рекао је да ће мост на Ибру бити ускоро отворен. Ељшани је рекао да са надређенима разговарају како то може да се уради.
Мост на Ибру (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI) -
Мост на Ибру (Фото: EPA/GEORGI LICOVSKI)

- Сматрам да је само питање времена када ће овај мост бити отворен и како ће бити отворен. Једном смо споменули да постоји могућност да се мост отвори, али разговарамо са надређенима како то да се уради. Сматрам да за грађане сјевера више нема мјеста за бригу. Форма како ћете отворити је мало другачија, али сматрам да ћемо ускоро отворити мост - изјавио је он.

Иначе, у априлу је Скупштина општине Сјеверна Митровица донијела одлуку да се мост на Ибру отвори за саобраћај возила, али је та најава наишла на бројне оштре реакције због актуелне безбједносне ситуације на сјеверу, како грађана Сејверне Митровице који кажу да су забринути за своју безбједност, тако и представника међународне заједнице.

Специјални изасланик ЕУ Мирослав Лајчак, говорећи о овој одлуци, истакао је да није вријеме за отварање моста на Ибру, а из Кфора су навели да је то питање које мора да се ријеши политичким дијалогом.

Отварање главног моста за саобраћај предвиђено је споразумом о нормализацији односа Београда и Приштине, у оквиру такозване "ревитализације моста".

Српска листа позвала и Брисел да спријече ескалаторни потез

Српска листа позвала је данас Кфор, Еулекс и Брисел да спријече премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија да отварањем моста на Ибру за возила изазове још једну кризу на сјеверу Косова и Меотхије, као и да стану на пут његовом плану за прогон Срба са КиМ.

Из Српске листе подсјећају да је тренутно стање дио договора постигнутог у Бриселу између Београда и Приштине.

Српска листа упозорила је да најава Приштине да ће отворити главни мост у Косовској Митровици представља "апсолутно непотребан, неприхватљив и ескалаторни потез са циљем даље дестабилизације прилика на терену".

У саопштењу подсећају и колико је тај мост био важан за Србе на сјеверу КиМ, али и да су многи управо на том мјесту, на којем је било на стотине међуетичких сукоба, убијени или рањени.

- Позивамо вас на хитно реаговање и да јавно укажете режиму у Приштини да се отварање моста не може спровести без сагласности Срба који живе на сјеверу Косова и Метохије, посебно Косовске Митровице од којих су многи на том мосту били рањени, чији су чланови породица на том мосту страдали, а многи Срби пребјегли из јужног дијела града и који се до данас нису вратили у своје домове, па тако од неколико хиљада Срба сада у јужној Косовској Митровици живи само један свештеник са својом породицом под сталним надзором полиције - истичу из Српске листе.

Наглашавају да у овом тренутку нема никакве потребе да се мост који представља "неуралгичну безбједносну тачку" на којој су се догодиле стотине међуетничких инцидената и скоро хиљаду насилних упада са југа на сјевер, отвори у овом тренутку".

Српска листа подсјећа да се тренутно саобраћај нормално одвија из јужног у сјеверни дио града из четири правца, преко три моста и једног локалног пута.

Како оцјењују, отварање моста био би још један једнострани потез који ниједан Србин на сјеверу Косовске Митровице и КиМ не би подржао, чиме би се додатно подгријале тензије и створиле ситуације за наставак етнички мотивисаних напада на Србе.

Отварање моста посебно није потребно јер сада о безбједности на самом мосту брину припадници Кфора из састава италијанских јединица Карабињери.