latinica  ћирилица
30/05/2024 |  14:22 | Аутор: СРНА

Петковић: Некажњено шетају одговорни за насиље над Србима

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да у јужној српској покрајини некажњено шетају одговорни за рањавање Драгише Гаљка, пребијање Душана Обреновића и још 50 Срба током протеста у Звечану прошлог маја, што је покренуло најгори терор Приштине до тада.
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ) -
Петар Петковић (Фото: TANJUG/RADE PRELIĆ)

- Ваши гаулајтери владају са 3,5 одсто албанских гласова, општине сте претворили у наркоманска легла, дугим цевима затварате експозитуре Поштанске штедионице и трезор, ваше фаланге на сваком кораку малтретирају Србе који се свакодневно исељавају са Косова и Метохије - рекао је Петковић предсједнику привремених институција Вјоси Османи.

Он је на друштвеној мрежи Икс написао да је то слика "владавине права" и "демократије" и Османијеве и Аљбина Куртија.

Албански градоначелници су 26. маја 2023. године ушли у општинске просторије у четири општине на сјеверу Косова и Метохије са српском већином уз подршку косовске специјалне полиције упркос покушајима Срба да их у томе спријече.

Припадници Кфора су 29. маја распоређени око општинских зграда у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звечану, а послије неуспјелих разговора између политичких представника Срба и официра те мисије да специјалци напусте општине, дошло је до сукоба у којем је повријеђено више десетина Срба и припадника међународне мировне мисије.

Један од најтеже повријеђених био је Драгиша Гаљак који је задобио и простријелну рану.