latinica  ћирилица
30/05/2024 |  12:25 ⇒ 13:00 | Аутор: sputniknews.com

Москва: Отворени смо за преговоре о Украјини – али не по туђој наредби

Москва неће почињати преговоре са Украјином по наредби других – отворена је за дијалог само ако се узму у обзир питања која је брину у области безбједности, изјавио је замјеник министра спољних послова Русије Андреј Руденко.
Москва - Фото: РТРС
МоскваФото: РТРС

- Захвални смо Кини на избалансираном ставу о ситуацији у Украјини у контексту реализације руске специјалне војне операције. Цијенимо добро промишљену и провјерену одлуку кинеских партнера да не учествују у различитим конференцијама и форумима о реализацији такозваних мировних иницијатива Кијева - рекао је Руденко на конференцији "Русија и Кина: сарадња у новој ери".

Он је додао да Москва поздравља приједлог предсједника Кине о сазивању међународне мировне конференције уз разумијевање да ће бити обезбијеђено равноправно учешће Москве и Кијева и да ће се разговарати о свим, а не само једној мировној формули.

- Никада нисмо одбијали преговоре, и сада смо отворени за њих, али то нећемо радити по диктату, него узимањем у обзир наших бојазни у области безбједности у актуелној ситуацији - нагласио је Руденко.

Претходно је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао да Москва остаје отворена за преговоре о Украјини, али је ријеч о миру, а не о примирју.