latinica  ћирилица
30/05/2024 |  12:15 ⇒ 12:24 | Аутор: СРНА

Анђелковић: НАТО агресија на СРЈ била припрема против Русије

Тврдња угледног америчког економисте Џефрија Сакса да је циљ НАТО агресије на СРЈ био отварање НАТО базе на Космету је мало упрошћена, али симболички тачна изјава, јер се радило о војно-политичком освајању простора и припреми за оно што ће касније услиједити са Русијом, а не о хуманитарној интервенцији, рекао је аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Анђелковић је оцијенио да је, осим врло битног успостављања базе, за НАТО било много значајнија жеља да, уочи 75 година од формирања ове војне алијансе, потврди своју функцију и оправда постојање и након Хладног рата.

- С друге стране, НАТО силе су желеле да потпуно покоре наш простор, спремајући се за наставак свог продора на исток, односно припремајући се за оно што ће касније уследити са Русијом. Припремали су се да "потпуно затворе" Балкан, да га покоре до краја - рекао је Анђелковић за Срну.

Он је истакао да америчка и НАТО агресија на Србију несумњиво није била у функцији заштите Албанаца јер они нису били угрожени да би Алијанса имала разлог да интервенише.

- Никаквог погрома над Албанцима није било. Злочини који су се дешавали интензивирани су када је почела НАТО агресија и тад је тога било са обе стране, али прије НАТО агресије никаквих масовних покоља нема, што је касније доказано јер све оне приче о масовним гробницама нису потврђене - био је сличан број убијених на обе стране - указао је Анђелковић.

Угледни амерички економиста и професор на Колумбијском универзитету Џефри Сакс изјавио је да је циљ НАТО агресије на СРЈ био да се остваре циљеви САД, да се распарча Србија и да се на Косову и Метохији отвори највећа војна база Алијансе у Југоисточној Европи.