latinica  ћирилица
30/05/2024 |  11:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет ЕУ дао зелено свјетло за споразум са Србијом о сарадњи са Фронтексом

Савјет ЕУ дао је данас зелено светло за потписивање споразума Европске уније са Србијом о оперативним активностима које врши Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс), што ће омогућити ЕУ и Србији да организују заједничке операције у којима учествују Фронтекс и српска гранична стража.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Како се наводи у саопштењу Савјета ЕУ, то значи и да тимови Фронтекса за управљање границама могу да буду распоређени у Србији и омогући ће Фронтексу да помогне Србији у управљању миграционим токовима, спречавању илегалне имиграције и борби против прекограничног криминала.

Нови споразум замијениће садашњи статусни споразум између ЕУ и Србије, који је заснован на старој регулативи Фронтекса и дозвољава само заједничке операције на граници Србије са ЕУ.

На основу нове уредбе Европске агенције за граничну и обалску стражу из 2019. године, Фронтекс може да помогне земљама са којима потписује споразуме на цијелој њиховој територији и може да врши извршна овлашћења, као што су граничне провјере и регистрација људи.

Фронтекс има споразуме о сарадњи у области управљања границама са Молдавијом, Сјеверном Македонијом, Црном Гором и Албанијом.

Након потписивања, споразум ће проћи процес ратификације или одобрења, који у случају ЕУ обухвата то да Европски парламент да сагласност и да Савјет заврши коначно закључивање споразума.