latinica  ћирилица
30/05/2024 |  09:20 ⇒ 10:22 | Аутор: Агенције

Вучевић: Резолуција доживјела дебакл, Србија и Српска да дигну главу

Резолуција о Сребреници је доживјела политички дебакл оних који су изнад њих стали, а Србија и Република Српска треба да дигну главу горе, поручује премијер Србије Милош Вучевић у интервјуу за Политику.
Милош Вучевић (ФОТО: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg) -
Милош Вучевић (ФОТО: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg)

- Нисмо геноцидан народ, нисмо ни лоши људи. Требало би да више радимо и политички се боримо и ту нема одустајања. Упркос огромном политичком притиску, уцјенама и свему што се дешавало претходних дана, како би резолуција била усвојена и како би се стигматизовао српски народ, Србија и Република Српска су заједно са двије трећине човечанства и великом већином држава показале јасно и гласно шта је истина - увјерава Вучевић.

Он оцјењује и како ће резолуција погоршати односе и узбуркати страсти, али и пробудити духове прошлости. Документ је уз то дао и "подлогу" да други народи, па и српски народ траже резолуције којима би се осудио геноцид који су они претрпјели.

Коментаришући недавни упад полиције тзв. Косова у просторије Поштанске штедионице, премијер Србије наводи да се Аљбин Курти одлучио на нови чин варварства јер је "очајан што му његови ктитори још увијек нису омогућили улазак у Савет Европе".

- Због чега су косметски Срби једина заједница у Европи која не може нормално да послује? Имају ли косметски Срби право на плате и пензије? Ово нису питања за екстремисту Куртија јер његов став знамо. Ово су питања за међународну заједницу која дуго и преблаго (не)реагује на његова непочинства - истиче Вучевић.

Два су, каже, циља Србије када је ријеч о Космету – да сачувамо српски народ, светиње и одбранимо легитимне државне интересе, али и да очувамо мир.

- Једини начин да Срби на Космету опстану јесте да остану међусобно јединствени, да не насједају на провокације Куртијевог режима и да остану у садејству са званичним Београдом. Буде ли Курти успио да уз помоћ ктитора завади Србе међусобно на Космету, перспективе српског народа на територији јужне српске покрајине неће бити добре - подвлачи Вучевић.

Србија жели да постане пуноправна чланица ЕУ, али жели и да чува и развија односе са Кином и Русијом, увјерава Вучевић.

- Знамо да ћемо због тога трпјети притиске, свјесни смо да ће тај наш став бити лоше примљен у многим центрима моћи, али без обзира на све, ми ћемо истрајати и нећемо дозволити никоме да доноси одлуке у наше име. Србија ће сарађивати са различитим војним савезима, али неће постати чланица ниједног. Остајемо непоколебљиво на путу сопственог развоја и стремимо испуњењу циљева у интересу наших грађана - каже предсједник Владе Србије.

Он додаје и да је план Експо 2027. нови мотор јачања српске економије и есенција политике – прилика да се створе бољи услови за живот грађана Србије.

Извор: rt.rs