latinica  ћирилица
30/05/2024 |  07:24 ⇒ 09:23 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: Испорука Ф-16 Украјини сигнал Москви - НАТО је спреман на све

Испоруку ловаца Ф-16 Украјини Москва ће сматрати намјерним сигналом НАТО у нуклеарној сфери, а ти авиони неће измијенити ситуацију на бојном пољу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров за Спутњик.
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL) -
Сергеј Лавров (Фото: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL)

- Ловци Ф-16 дуго су били главно средство за испоруку у оквиру такозваних заједничких нуклеарних мисија НАТО. Стога, не можемо да не сматрамо испоруку таквих система кијевском режиму као намјерни сигнал НАТО у нуклеарној сфери. Покушавају да нам ставе до знања да су САД и НАТО у Украјини спремни буквално на све - рекао је Лавров.

Истовремено је додао да испорука борбених авиона Ф-16 никако неће промијенити ситуацију на контакт линији на фронту.

- Поменути авиони ће се уништавати као и друге врсте оружја које НАТО земље испоручују Украјини - поручио је Лавров.

Такође је истакао да Запад показује незаинтересованост за завршетак сукоба у Украјини, јер наставља да пумпа кијевски режим све деструктивнијим врстама оружја, о чему свједоче и планиране испоруке Ф-16.

- Ипак се надамо да ће руско-бјелоруске војне вјежбе са нестратешким нуклеарним оружјем, које се одржавају ових дана, уразумити наше противнике и да ће их подсјетити на (могуће) катастрофалне посљедице даље нуклеарне ескалације - поручио је шеф руске дипломатије.

Претходно је предсједник Русије Владимир Путин изјавио да је Русија редовно одржавала и одржава вјежбе стратешких и нестратешких снага за обуздавање, те да и НАТО спроводи исте такве вјежбе.

Путин је оцијенио да Русија извођењем вежби са нестратешким нуклеарним оружјем на територији Бјелорусије не тежи ескалацији ситуације и додао да све иде по плану.