latinica  ћирилица
30/05/2024 |  07:15 ⇒ 07:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Наставља се суђење Трампу

Судија Окружног суда на Менхетну распустио је у сриједу након више од четири сата вијећања пороту у кривичном суђењу бившем америчком предсједнику Доналду Трампу за прикривање новца.
Доналд Трамп (ФОТО: EPA-EFE/JABIN BOTSFORD / POOL) -
Доналд Трамп (ФОТО: EPA-EFE/JABIN BOTSFORD / POOL)

Вијеће од 12 поротника наставиће расправу данас.

Порота ће утврдити да ли је Трамп крив по 34 тачке оптужнице за фалсификовање пословних записа везаних за тајну исплату новца звијезди филмова за одрасле Сторми Данијелс, у замјену за њено ћутање, прије предсједничких избора 2016. године, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН).

Трамп, који се такође суочава са још три кривична случаја у току нове кандидатуре за предсједника, изјаснио се да није крив по свим оптужбама.

Тужиоци су недјељама покушавали да докажу да је Трамп свјесно плаћао свом бившем адвокату Мајклу Коену мјесечне рате од 35.000 долара како би му отплатио 130.000 долара намијењених да се Данијелс спречи да изађе у јавност са наводима о афери са Трампом непосредно пре дана избора 2016. године.

Трамп је рекао да не зна било шта о надокнади трошкова Коену и негира наводни сексуални сусрет са Сторми Данијелс.

На суђењу бившем америчком предсједнику у уторак су изнијете завршне ријечи у случају фалсификовања пословних документа.

Тужилац Џошуа Стајнглас је у завршној ријечи позвао поротнике да размотре шире импликације Трамповог прикривања информација, као што је утицај на изборни процес контролисањем информација које долазе до бирача.