latinica  ћирилица
29/05/2024 |  21:12 ⇒ 21:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Борељ: Европа се суочава са два рата и много тензија које могу да измакну контроли

Високи представник ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозеп Борељ изјавио је данас да се Европа суочава са два "брутална рата" у близини њених граница и са много тензија које врло лако могу да измакну контроли.
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK) -
Жозеп Борељ (Фото: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK)

Борељ је, обраћајући се на крају Шумановог безбједносног и одбрамбеног форума у Бриселу, упозорио да би неке од тих криза могле да ескалирају у велику глобалну конфронтацију "у вријеме када је свијет постао мултиполаран, а мултилатерални систем који би требало да одржава мир је дубоко ослабљен".

- Ми, Европљани, суочавамо се са два брутална рата у близини наших граница и са пуно тензија које врло лако могу да измакну контроли - у Либији, у Сахелу, на Западном Балкану, на Кавказу, у Судану, на Рогу Африке, на границама (Демократске) Републике Конго, у Заливу, у Јужном кинеском мору, у Јужној Азији, (и) бандама и нарко картелима у Латинској Америци и Централној Америци - рекао је Борељ.

Он је додао да би чак и институције, које су срж система Уједињених нација, попут Међународног суда правде, могле да буду ослабљене.

- Ако се пресуде Међународног суда правде не поштују, свијет ће бити у много лошијој ситуацији. И ми се сљедећи пут нећемо поново позивати на Међународни суд правде ако овога пута његова пресуда не буде спроведена - а није. Није - нагласио је Борељ.

Он је додао да зна да је "географија важна" и да су "ратови који су нам близу важнији од ратова који су далеко".

- Али сви они су међусобно повезани. Сваки рат, свака криза било гдје утиче на било које друго мјесто у свијету - поручио је Борељ и додао да су угрожена јавна добра, од цијена енергената до слободе пловидбе.

Он је оцијенио да је Шуманов безбједносни и одбрамбени форум био неопходан и важан састанак.

- То је други корак у правцу ангажовања Европљана са остатком свијета, а остатка свијета са нама - поручио је Борељ.