latinica  ћирилица
29/05/2024 |  14:48 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Министри из Српске у Савјету министара нису дали сагласност за гласање држављанима Словеније, Пољске и Румуније

Кадар из Републике Српске у Савјету министара гласао је против да држављанима Словеније, Пољске и Румуније који бораве у БиХ буде одобрено да 9. јуна гласају у амбасадама ових земаља на изборима за Европски парламент, јер су ове земље гласале за резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН, сазнаје Срна.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

У првом кругу гласања против су били замјеник предсједавајуће Савјета министара и министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац, министар финансија и трезора Срђан Амиџић, те замјеници министра одбране Александар Гогановић и министра комуникација и саобраћаја Огњен Јањић.

Они јуче нису подржали приједлог Министарства иностраних послова у Савјету министара да овај савјет прихвати дипломатске ноте амбасада Словеније, Пољске и Румуније и да сагласност за организовање гласања држављана ових земаља који бораве у БиХ.

Држављанима Словеније, Пољске и Румуније де факто ће бити онемогућено да 9. јуна гласају у амбасадама ових земаља у БиХ на изборима за Европски парламент ако подршка кадра из Републике Српске изостане и у другом кругу гласања у Савјету министара.