latinica  ћирилица
29/05/2024 |  11:07 ⇒ 11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Настојања да Србија буде жигосана доживела морални банкрот

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је данас поводом усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку да су настојања да Србија и српски народ буду трајно "жигосани" доживјела "морални банкрот".
Марко Ђурић (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs) -
Марко Ђурић (фото: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs)

Ђурић је за ТВ Прва рекао да не може довољно да нагласи значај тога што је Србија успјела да спречи да већина човјечанства подржи резолуцију.

- Они јесу само захваљујући процедуралним околностима и условима у којима су имали 84 гласа од 193 чланице прогурали резолуцију, међутим, чињеница да је 107 држава одбило то да подржи и чињеница да 5,3 милијарде становника живи у земљама које су одбиле да подрже тако нешто, нас ставља у потпуно другачији положај - рекао је Ђурић за ТВ Прва.

Министар је подвукао да су настојања да Србија буде жигисана доживела "потпуни морални банкрот", наводећи да је додатна вредност то што је Србија кроз свој рад освежила мрежу контаката широм света.

Ђурић је истакао и да је послата снажна порука тиме што је предсједник Србије Александар Вучић провео двије пуне недјеље, у два наврата, у року од само мјесец дана у Њјујорку да је Србија спремна да устане у заштиту својих интереса и да се бори.

Шеф српске дипломатије је напоменуо да је Србија имала двије велике борбе у претходном периоду, међу њима и спречавање чланства тзв. Косова у Савјету Европе.

- Али и ту је наш тим на челу са предсједником Вучићем успео да спријечи Приштину да већ у овом мјесецу уђе у Савјет Европе - рекао је Ђурић.