latinica  ћирилица
29/05/2024 |  09:09 ⇒ 12:42 | Аутор: sputniknews.com

Варшава дозволила Украјини да користи пољско оружје за нападе на циљеве у Русији

Пољске власти не ограничавају украјинску употребу оружја које је испоручила Варшава за нападе на циљеве на руској територији, рекао је радио станици Радио Зет замјеник министра одбране Пољске Цезари Томчик.
Застава Пољске   (Фото:. EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT) -
Застава Пољске (Фото:. EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT)

- Не постоје таква ограничења за пољско оружје које испоручујемо Украјини - рекао је он.

Према његовим ријечима, Варшава припрема 45. пакет војне помоћи Украјини. Томчик је процијенио њен укупан обим посљедњих година на 15-20 милијарди злота (3,75-5 милијарди долара).

Дан раније, шеф дипломатске службе ЕУ Жозеп Борељ, послије састанка министара одбране заједнице, рекао је да су до сада само једна или двије земље спремне да укину ограничење за употребу њеног оружја за нападе на територију Русије.

На истом састанку, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је примјетио да државе Алијансе саме одлучују да ли ће укинути ограничења на украјинску употребу оружја за нападе на руску територију.

Руски предсједник Владимир Путин је заузврат рекао да ће Москва поново морати да одлучује о такозваној санитарној зони ако Запад дозволи Украјини да својим оружјем гађа објекте на руској територији.