latinica  ћирилица
29/05/2024 |  08:29 | Аутор: sputniknews.com

Володин: Зеленски узурпирао власт у Украјини

Володимиру Зеленском је истекао предсједнички мандат на челу државе у супротности са Уставом Украјине. Предсједник Државне думе Вјачеслав Володин каже да је Зеленски преузео власт и починио државни злочин.
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE, илустрација) -
Володимир Зеленски (Фото: EPA-EFE/ANDRZEJ LANGE, илустрација)

- Зеленски нема легитимитет. Мандат предсједника Украјине је истекао&хеллип; Продужење овлашћења предсједника је немогуће. Све друго је – државни злочин. Управо то је Зеленски починио - нагласио је Володин на свом Телеграм каналу.

Он је подсјетио да, према Уставу Украјине, обављање дужности предсједника Украјине за период до избора и ступања на функцију новог председника треба да буде повјерено председнику Врховне раде.

- Али, њен предсједник Стефанчук је јуче одбио да обавља нове дужности, уз образложење да их бивши предсједник Зеленски мора да врши у континуитету, а то је у супротности са Уставом Украјине и представља узурпацију власти - рекао је Володин.

Подсјетимо, мандат Зеленског је истекао 20. маја. Избори предвиђени за 2024. нису одржани, а Зеленски тврди да се његов мандат наставља јер је у земљи ванредно стање.