latinica  ћирилица
29/05/2024 |  07:52 ⇒ 07:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Изнесене завршне ријечи на суђењу Доналду Трампу

На суђењу бившем америчком предсједнику Доналду Трампу изнесене су завршне ријечи у случају фалсификовања пословних документа ради прикривање исплате 130.000 долара порно глумици Сторми Данијелс, да она не би говорила јавно о њиховој афери током предизборне кампање 2016. године.
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/ANDREW KELLY, илустрација) -
Доналд Трамп (Фото: EPA-EFE/ANDREW KELLY, илустрација)

Како преноси Глас Америке, 12 поротника ће о овом случају, иза затворених врата, морати једногласно да одлуче да ли је Трамп прекршио закон или не.

Тужилац Џошуа Стајнглас је у завршној ријечи позвао поротнике да размотре шире импликације Трамповог прикривања информација, као што је утицај на изборни процес контролисањем информација које долазе до бирача.

- Шема коју су ови људи сковали могла је малтене бити и разлог зашто је Трамп добио те изборе - рекао је Стајнглас.

Он је подсјетио пороту на свједочење Дејвида Пекера, бившег издавача таблоида "Натионал Енqуирер", који је потврдио да је постојао договор са Трампом да заустави објављивање прича које би лоше утицале на његову предсједничку кандидатуру.

Тужилац је подсетио на снимак из 2016. године у којем се Трамп хвали како може жене да "хвата за гениталије" јер је познат.

- Сторми Данијелс је била подсјетник да оптужени није само да мисило тако. Она би потпуно поткопала његову стратегију за одбацивање овог снимка - истакао је Стајнглас.

Зато је, према тужиоцу, Трампов бивши адвокат Мајкл Коен подносио фалсификовану документацију за отварање фантомске фирме да би платио Данијелс, као и да чињеница да нема Трампових "отисака прстију" у тајном споразуму није доказ његове невиности.

Правни тим Трампа тврдио је пред поротом да је он невин и да тужилац није успио да докаже било какво кривично дјело.

- Ово није референдум о Трампу. Ако се фокусирате на доказе које те чули у овој судници, биће врло јасно да није крив - поручио је адвокат Тод Бланш.

Он је инсистирао на томе да је Трамп "жртва уцјене порно глумице".

- Она је покушавала да искористи предизборну кампању 2016. и да добије новац - указао је Бланш и додао да поротници треба да обрате пажњу на документа у центру случаја.

Поротници послије завршних ријечи могу да вијећају без ограничења, разматрајући 34 тачке оптужнице против Трампа, али ако не постигну консензус послије неколико дана, случај би могао да се закомпликује.

У том случају адвокати одбране могу да траже поновно суђење, што судија може да одобри, али би вјероватно прије тога звао поротнике на консултације да би их посавјетовао да наставе да вијећају док не донесу одлуку.