latinica  ћирилица
29/05/2024 |  07:47 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Раковић: Прогурали Прштину у Парламентарну скупштину НАТО, након што нису успјели у Савјет Европе (ВИДЕО)

Самопроглашено Косово прогурано је у Парламентарну скупштину НАТО, након што то нису успјели да ураде у Савјету Европе, рекао је за наш Јутарњи програм историчар и научни савјетник у Институту за новију историју Србије Александар Раковић.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић исиче да НАТО алијанса није добродошла у Србију, која нема намјеру да се истој придружи, поучена претходним искуствима.

- Свакако јесте пријетња Србији, западни спонзори Приштине су прогурали тзв. Косово у Парламентарну скупштину НАТО - истиче Раковић, те додаје да Србија за сада не може ништа да уради, као и да треба да се чека повољнији тренутак и прилика.

Додаје да је улазак тзв. Косова у Парламенартну скупштину НАТО неки вид компензације, као да то заправо представља награду самопроглашеном Косову, на сву репресију коју албанске власти врше све ове године над српским народом.

Када је ријеч о позиву министра спољних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића предсједнику Србије Александру Вучићу да дође на обиљежавање Дана сјећања у Сребреницу, 11. јула, што је Вучић схватио као позив на његово убиство, Раковић наводи да је ово веома дрска понуда Конаковића.

- Конаковићев позив је дрзак и безобразан. Оно што се десило Вучићу у Поточарима је ужасно. Починиоци тог злочина никада нису процесиурани, а ни осуђени. У том смислу видим дрску понуду Конаковића. Али ово све показује нервозу након овог фијаска који се десио у Генералној скупштини УН, када је ријеч о резолуцијио Сребреници - истиче Раковић.

Како он додаје, када је ријеч о резолуцији, политички циљ Сарајева јесте укидање Републике Српске.

- Ситуација је дошла до тачке кључања. Ја потпуно подржавам Републику Српску у процесу раздруживања. Када дође до тога, то ће бити праведно, јер све ово сада је неправедно рјешење - напомиње Раковић.