latinica  ћирилица
27/05/2024 |  11:32 | Аутор: СРНА

Ковач: Запад убрзава пријем Приштине у НАТО

Директор Евроазијског безбједносног форума Митар Ковач оцијенио је да Запад чини све да што прије прими Приштину у своје редове како би у оквиру стратегије ширења затворио "црну рупу" на Балкану и сузбио утицај Србије и Републике Српске, које види као реметилачки фактор на Балкану.
Митар Ковач - Фото: РТРС
Митар КовачФото: РТРС

- Они иду на то да до тога дође веома брзо, и то након потписивања такозваног споразума о нормализацији односа између самопроглашеног Косова и Србије, како пише у нацртима тог споразума - рекао је Ковач Срни.

Он је указао да Америка, заједно са ЕУ и НАТО-ом, прави простор за већу самосталност, односно за пријем лажне државе Косово како у НАТО, тако и у ЕУ.

Ковач појашњава да је прикључење Приштине шири дио стратегије НАТО према овом региону, јер сматрају да су закаснили са пријемом БиХ као цјелине и лажне државе Косово у своје редове.

- Они су прво планирали да заврше ове преговоре и да стекну предуслове за пријем Косова у НАТО. У том смислу, они годинама спроводе изградњу такозваних косовских оружаних снага, односно војске Косова. Они желе да остваре и тај формални услов да сутра након формализације тог споразума прогласе Оружане снаге косова како би се ангажовале у мировним мисијама НАТО. Те снаге учествују и у неким билатералним мисијама, а у једној од њих су сада заједно са Великом Британијом - рекао је Ковач.

Према његовој оцјени, нема сумње да је прикључење Приштине НАТО-у рушење мира у региону и кршење постојећег баланса снага.

- Америка је свесна тога, али она не може да трпи ни овакво стање, јер су, по њиховом мишљењу, Србија и Република Српска, као и српски народ у цјелини, реметилачки фактори који спречавају довршење тог процеса затварања те "црне рупе" на Балкану - рекао је Ковач, који је и посланик покрета "Ми - глас из народа" у Скупштини Србије.

Медији преносе да је Парламентарна скупштина НАТО-а данас изгласала да самопроглашено Косово постане придружени члан овог тијела Алијансе.

Делегација Србије тим поводом одржала је билатералне састанке са делегацијама НАТО држава попут Француске и Румуније, којима је скренула пажњу да би Приштина пријемом у Парламентарну скупштину НАТО била награђена за континуирано насиље над Србима, као и за неиспуњавање преузетих обавеза, укључујући и формирање Заједнице српских општина.