latinica  ћирилица
27/07/2024 |  08:56 | Аутор: РТС

Вучевић о литијуму: Ништа неће бити рађено док не добијемо гаранције струке

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да се литијум неће ископавати ако се не буду добиле гаранције струке да није угрожено здравље људи и животна средина. Овдје живе наши родитељи и наша дјеца, нико није злурад да ради нешто на штету државе, поручио је Вучевић. Очекује да ће у Скупштини бити усвојена Декалрација о заједничкој будућности српског народа, али не консензусом.
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Посао предсједника Републике и Владе није да водимо рачуна о једном страном интересу, већ о држави и нашим грађанима, рекао је премијер Милош Вучевић говорећи о литијуму.

- Ништа се неће радити док се не добију гаранције од струке - домаће, европске, светске, да није угрожено здравље људи и животна средина. Тачка. Ништа се неће радити. Не постоји ни једна дозвола у овом тренутку да се ради рударење - поручио је премијер Вучевић.

Истиче и да "нико није луд да ради било шта против сопствене државе и сопствених грађана".

- Нико није блесав, луд, злонамјеран, злурад да ради против своје државе. Па ми живимо у овој држави. Дишемо исти ваздух, пијемо исту воду. Живе нам овде и родитељи и деца. Немамо резервне положаје, немамо друге државе. Нико неће радити ништа против сопствене државе - рекао је Вучевић.

Наводи и да треба да искористити потенцијале које Србија има да се развија, да буде снажна, да из тога стекне више новца да се улаже у инфраструктуру, у животни стандард, у здравство, војску, спорт, културу.

- Ја стварно мислим да је то наша шанса. И понављам, ништа неће бити рађено док се не буду добиле гаранције од струке, не од политике - навео је Вучевић.

Позив институцијама да буду у истом фронту

У Скупштини Србије расправља се о 60 тачака дневног реда, између осталог и о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Вучевић сматра да би усвајање тог документа било снажна порука да су, без обзира не то којој странци припадају, народни посланици сабрани када је о том питању ријеч.

- Ово је одговор државе, кад кажем одговор – припрема активности државе на све оно што се дешава и што је нека предикција шта може да се деси у народном периоду. Имамо константан напад на Србе на Косову и Метохији, имамо константне притиске на Србију по питању КиМ, имамо у континуитету покушаје ревизије Дејтонског споразума искључиво науштрб Републике Српске и њених надлежности, имамо оспоравање националних права нашег народа у региону у одређеним државама - рекао је Вучевић.

Сматра да је то један позив да све институције, установе и појединци, САНУ, Матица српска, црква буду у једном фронту, за очување националног идентитета.